REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Horácká klobása

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vyuzené klobásy připravené z libové vepřové plece, vepřového boku, předního libového hovězího masa, vody a koření.


Ingredience:
Rozpis na 10 kg:
5 kglibové vepřové plece bez kůže a kostí
3 kgvepřového boku bez kůže
1,5 kgpředního libového hovězího masa
500 mlvody
tenká sdíraná vepřová střeva
Koření na 1 kg masa:
28 gsolící směsi
7 gsladké papriky
7 gutřeného česneku
7 gsoli
2 gpálivé papriky
1 gmletého černého pepře
0,5 gcukru
0,2 gkardamonu

Postup:

1. Předsolené hovězí přední jemně umeleme přes desku s otvory o průměru 2 mm
2. Předsolené vepřové boky a vepřovou plec bez kůže nakrájíme na kostky o velikosti asi 1×1 cm
3. Umleté hovězí maso vymícháme s vodou a kořením v dobře pojivou spojku
4. Do připravené spojky z hovězího masa přidáme nakrájené boky a plec a dobře promícháme
5. Zamíchanou masovou hmotu necháme 24 hodin rozležet v chladničce, pak ji plníme do vepřových střev
6. Tvoříme klobásy o délce asi 30 cm, v polovičce klobásu přetočíme a konce klobás uzavřeme
7. Udíme ve vyhřáté udírně na 60-70 °C dozlatohněda (zhruba 40-60 minut) a pak dovaříme při teplotě 70-75 °C cca 15-20 minut
8. Vychladlé klobásy vložíme zpět do udírny a sušíme tři dny studeným kouřem.

Doporučení:

Příprava vepřových střívek na klobásy:Chceme-li doma vyrobit uzené klobásy, spišské párky, spišské klobásy nebo klobásy k zapékání do těsta, popřípadě vinné nebo smetanové klobásy, necháme si pro tento účel již v den porážky několik metrů vypraných tenkých vepřových střev. Nekrájíme je na krátké kousky jako na jaternice, ale je po řádném vyprání namočíme do studené pitné vody a necháme 48 hodin odmočit. Po odmočení je opereme ve studené vodě, vymačkáme, dáme je na hladké prkénko, na kterém je škrabkou nebo velmi tupým nožem podélnými tahy po střívku vyškrábeme. Pak střívka opláchneme ve studené vodě, vymačkáme a silně osolíme (obalíme v soli). Takto osolená střívka dáme do jakékoliv nádoby a necháme do výroby klobás v solném láku, který si samy pustí. Solením zpevníme stěny střívek a proto při plnění tolik nepraskají jako čerstvě oškrabaná. V den výroby klobás střívka namočíme do vlažné vody, potom je uvnitř opláchneme a mezi prsty vymačkáme. Takto upravená střívka můžeme používat na všechny druhy klobás.

Poznámka:

Co byste ještě měli vědět – Hotové klobásy můžeme konzervovat: Konzervujeme naprosto čerstvé klobásy v dne, kdy byly uzeny, a to nejlépe v nejkratší době po uzení, ještě horké. Klobásy pro konzervování připravujeme tak, aby jejich délka odpovídala výšce sklenice (plechovky), aby nebylo nutné klobásy krájet, protože by se v těchto místech vyvařily. Klobásy vyrovnáváme do sklenic (plechovek) nejlépe tak, aby v nádobě stály (od horního okraje necháme asi 1,5 cm volného prostoru) a zalijeme je 3 % roztokem jedlé soli (na 1 l vody dáme 30 g jedlé soli). Plechovky doplníme solným roztokem (lákem) úplně, ve sklenicích necháme 1 cm volného prostoru; klobásy musí být ponořeny. Klobásy zajistíme tenkou dřevěnou dýhou (obdobně jako u okurek ve sklenicích), aby neplavaly. Sterilujeme při 100 °C 2 až 3 hodiny (2 hodiny stačí, jestliže jsme plnili klobásy hned po vyuzení, téměř horké). Při správné sterilaci vydrží klobásy ve sklenicích 3 měsíce i déle, v plechovkách 1/2 roku i déle.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Jahody hlavní hvězdou našich kuchyní

Jahody jsou nejen lahodné, ale také velmi zdravé. Obsahují vysoké množství vitamínu C, který posiluje imunitní systém, a také jsou bohaté na antioxidanty, které pomáhají chránit tělo před volnými radikály. Jahody mají nízký obsah kalorií a vysoký obsah vlákniny, což je činí ideálním ovocem pro ty, kteří si chtějí udržet svou ideální váhu. Navíc obsahují kyselinu listovou, která je důležitá pro těhotné ženy, a mangan, který je nezbytný pro zdraví kostí. Ale pozor, jahody mohou vyvolat také alergickou reakci, především u malých dětí.

číst dále ...

Startup Objednáme už digitalizoval přes 500 restaurací. Nyní brojí proti vysokým provizím dovážkových služeb

Zavedené donáškové firmy si účtují téměř třetinu z ceny každé objednávky. Český startup Objednáme, poskytující komplexní digitální objednávkový systém pro restaurace, chce skrze novou funkci restauracím usnadnit provoz vlastních rozvozů a snížit tak i cenu pro koncové zákazníky.

číst dále ...

Vedra jsou tu. Jaké potraviny vás spolehlivě ochladí?

Letní měsíce se v posledních letech nesou ve znamení vysokých teplot, které našemu organismu dlouhodobě nesvědčí. Jak si ulevit od veder, když nemůžeme skočit do bazénu a klimatizace zrovna není po ruce? Pomoci nám můžou i některé potraviny – a možná vás některé z nich svou „ochlazovací“ schopností překvapí.

číst dále ...

Tipy a triky na dokonalé grilování bez masa

Grilování bez masa je zajímavé téma nejen pro vegetariány. Ať už se jedná o zahradní párty, setkání s kamarády nebo jen všední rodinnou večeři na čerstvém vzduchu, jsou bezmasé pochoutky skvělým doplněním a odlehčením stálého jídelníčku. Pokud budete hostit někoho, kdo maso nejí, můžete ho překvapit něčím jiným než jen grilovanou zeleninou a hermelínem. Abyste mohli být vyhlášeni za vege šéfkuchaře večera, držte se těchto osvědčených pravidel a typů z praxe, které pro vás připravila lektorka zdravého vaření a životního stylu Ing. Kamila Metzová.

číst dále ...

Cestovatel po Itálii: nová limitovaná bageta od Simply Fresh přijíždí s Fiatem 500 pro vás!

Letní počasí a prosluněné dny přímo vybízí k cestování do zahraničí. Pokud se ale letos k moři nedostanete, nemusíte být smutní. Značka Simply Fresh totiž připravila limitovanou edici baget s názvem Cestovatel po Itálii, která přinese kousek Itálie i k vám domů. Zapojit se navíc můžete do soutěže o Fiat 500. Novinka je dostupná na benzinových stanicích (např. Orlen a Tank Ono) nebo ve vybraných prodejnách (např. Žabka a Pont).

číst dále ...

Česko zná vítěze soutěže Chléb roku 2024 V Pardubicích byl překonán český chlebový rekord

Ve středu 12. června se v Pardubicích uskutečnil již 30. ročník největší tuzemské pekařské akce Dny chleba, kde se sešli pekařští odborníci, aby společně vybrali vítěze prestižní soutěže Chléb roku. Na místě bylo vystaveno celkem 272 druhů chleba, a jedná se tak o nový rekord, který posvětil zástupce Agentury Dobrý den, jež české rekordy spravuje. V samotné soutěži Chléb roku bylo posuzováno 113 různých chlebů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.