V domácích podmínkách vyrobené a pak vyuzené klobásy z libového vepřového masa, bůčku, hovězího prátu, česneku, soli a koření.
Ingredience:
Suroviny na 10 kg klobás: | |
6 kg | libového vepřového masa |
2 kg | bůčku |
2 kg | hovězího prátu |
150-170 g | soli |
50 g | sladké mleté papriky |
30 g | česneku |
25 g | pálivé mleté papriky |
25 g | mletého pepře |
1 lžička | mletého zázvoru |
1 lžička | nastrouhaného muškátového oříšku |
1 lžička | mletého nového koření |
vepřová střeva | |
+ plnička na klobásy |
Postup:
- Maso zbavíme kostí, šlach, chrupavek a nakrájíme na 0,5 cm velké kusy, ty potřeme solí s česnekem, naskládáme nejlépe do skleněné nádoby a necháme v chladničce 3-4 dny při teplotě 4 až 0 °C odležet.
- Odleželé maso umeleme na mlýnku s deskou s oky nejlépe 6-8 mm velkými, přidáme spojku, hovězí prát a důkladně vše promícháme s kořením, necháme 8 hodin rozležet.
- Druhý den plničkou naplníme vepřová střeva, klobásy udíme 4-5 hodin při 70-80 °C.
Vše o uzení se dozvíte v naší škole vaření v článcích zde: Udíme.
Poznámka:Autor receptu: Dalibor Marounek