REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Holandská kýta

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dušená vepřová kýta s kořenovou zeleninou, kořením a kysanou smetanou.


Ingredience:
600 gvepřové kýty
100 gkořenové zeleniny
20 ghladké mouky
10 gcukru
50 gmásla
10 gslaniny
1/4 lkysané smetany
4 kszrnka celého pepře
2 kszrnka nového koření
1 kscitrónu
kousek tymiánu
masový vývar (masox)
sůl

Postup:

1. Vepřovou kýtu zbavíme tučné části, omyjeme, osušíme, protáhneme na nudličky nakrájenou slaninu (cca 4 g) a osolíme
2. Na rozpáleném másle a zbytku slaniny si orestujeme na kolečka nakrájenou mrkev, petržel, celer, pepř, nové koření a tymián 3. Zeleninu podlijeme trochou vody a přidáme rozdrobenou kostku masoxu, vše provaříme a případně dochutíme kořením 4. Maso vložíme do pekáčku, přidáme na másle osmaženou zeleninu s kořením a vývarem, dusíme za občasného přelévání, podlévání a obracení doměkka 5. Měkké maso vyjmeme a nakrájíme na plátky
6. Šťávu zahustíme zakysanou smetanou, rozmíchanou s hladkou moukou a citrónovou šťávou
7. Obarvíme omáčku do žluta upraženým cukrem, za stálého míchání provaříme, procedíme, přidáme maso a ještě krátce povaříme.

Doporučení:

Podáváme např. s knedlíky nebo bramborami.

Poznámka:

Cukr upražíme tak,že trochu sádla nebo oleje rozpálíme zprudka na pánvičce a přidáme něco cukru. Ztlumíme oheň pod pánvičkou a za stálého míchání necháme cukr rozpustit (zkaramelizovat). Můžeme přidat i trochu hladké mouky, na kterou se cukr naváže a mouka nám pomůže lépe zahustit omáčku.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy