Další varianta oblíbených slovenských halušek, tentokrát podle Nadi Indruchové.
Ingredience:
Na halušky: | |
5 ks | větších brambor |
1 ks | vejce, ale není to nutné |
cca 200 g | polohrubé mouky nebo dle potřeby |
2 lžičky | soli |
osolení voda | |
Ostatní: | |
200 g | uzené slaniny nebo špeku |
200 g | brynzy |
kysaná smetana |
Postup:
1. Oloupané brambory nastrouháme na struhadle, vodu neslíváme, přidáme sůl, mouku, event. vejce, ale to není nutné dávat, vymícháme těsto, které musí mít optimální konzistenci, aby se dalo snadno protlačit přes sítko na halušky, proto se těžko přesně určuje gramáž mouky
2. Do většího hrnce dáme vařit vodu, kterou nezapomeneme osolit
3. Mezitím si rozškvaříme slaninku, hezky dokřupava
4. Brynzu dáme do misky, povolíme zakysankou a promícháme
5. Do vroucí vody potlačujeme přes haluškové síto těsto, jakmile vyplavou halušky k hladině, máme hotovo
6. Halušky scedíme a v míse promícháme s brynzou a špíčkem, část slaninkových škvarečků si necháme na finální zdobení na talíři.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová