REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Guláš z krůtích jater

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Opečené kostky z krůtích jater podušené se zeleninou a dalšími ingrediencemi.


Ingredience:
Rozpis cca na 4 porce:
500 gkrůtích jater
300 ghusté kysané smetany
60 ganglické slaniny
4 ksnakládané okurky
2 ksčervené papriky
1 svazeknaťových cibulek
1 lžíceoleje
1 lžícesolamylu
1 lžičkasušeného tymiánu
1/4 lčiré instantní polévky nebo vývaru z kostky
čerstvý tymián na ozdobení
bílý pepř
sůl
Na přílohu:
200 grýže
0,5 lvody
sůl

Postup:

1. Játra opláchneme, osušíme a nakrájíme na středně velké kousky, slaninu pokrájíme na drobné kostičky
2. V pánvi zahřejeme olej a slaninu na něm do křupava vypečeme, pak přidáme játra posypaná tymiánem a zhruba 3 minuty je ze všech stran opékáme
3. Očistíme a opláchneme paprikové lusky, pokrájíme je na malé kousky, očištěnou naťovou cibuli nakrájíme na špalíčky asi 1 cm dlouhé
4. Opečené játra vyjmeme z pánve, ve zbylém výpeku podusíme připravenou zeleninu, podlijeme ji instantní polévkou nebo vývarem, po chvíli vmícháme kyselou smetanu a vše přivedeme k varu
5. Stranou v malém množství studené vody rozmícháme solamyl, omáčku škrobem zahustíme, krátce povaříme a nezapomeneme ji dochutit solí a pepřem
6. Okurky nakrájíme na jemné plátky a vložíme společně s játry do omáčky, aby se znovu prohřály
7. Guláš z krůtích jater na talířích zdobíme čerstvým tymiánem, jako přílohu podáváme vařenou rýži.

Příprava rýže:
1. Rýži nejdříve dobře propláchneme v teplé vodě (tím ji zbavíme nečistot, škrobu a nebude po uvaření lepkavá)
2. Studenou vodu osolíme, přivedeme do varu a přidáme rýži
3. Zamícháme a na mírném plameni pod pokličkou vaříme doměkka (asi 25 minut, záleží na druhu rýže)
4. Rýži zcedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat
5. Pokud rýži podáváme jako přílohu, prohřejeme ji na trošce másla.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy