Opečené kostky z krůtích jater podušené se zeleninou a dalšími ingrediencemi.
Ingredience:
Rozpis cca na 4 porce: | |
500 g | krůtích jater |
300 g | husté kysané smetany |
60 g | anglické slaniny |
4 ks | nakládané okurky |
2 ks | červené papriky |
1 svazek | naťových cibulek |
1 lžíce | oleje |
1 lžíce | solamylu |
1 lžička | sušeného tymiánu |
1/4 l | čiré instantní polévky nebo vývaru z kostky |
čerstvý tymián na ozdobení | |
bílý pepř | |
sůl | |
Na přílohu: | |
200 g | rýže |
0,5 l | vody |
sůl |
Postup:
1. Játra opláchneme, osušíme a nakrájíme na středně velké kousky, slaninu pokrájíme na drobné kostičky
2. V pánvi zahřejeme olej a slaninu na něm do křupava vypečeme, pak přidáme játra posypaná tymiánem a zhruba 3 minuty je ze všech stran opékáme
3. Očistíme a opláchneme paprikové lusky, pokrájíme je na malé kousky, očištěnou naťovou cibuli nakrájíme na špalíčky asi 1 cm dlouhé
4. Opečené játra vyjmeme z pánve, ve zbylém výpeku podusíme připravenou zeleninu, podlijeme ji instantní polévkou nebo vývarem, po chvíli vmícháme kyselou smetanu a vše přivedeme k varu
5. Stranou v malém množství studené vody rozmícháme solamyl, omáčku škrobem zahustíme, krátce povaříme a nezapomeneme ji dochutit solí a pepřem
6. Okurky nakrájíme na jemné plátky a vložíme společně s játry do omáčky, aby se znovu prohřály
7. Guláš z krůtích jater na talířích zdobíme čerstvým tymiánem, jako přílohu podáváme vařenou rýži.
Příprava rýže:
1. Rýži nejdříve dobře propláchneme v teplé vodě (tím ji zbavíme nečistot, škrobu a nebude po uvaření lepkavá)
2. Studenou vodu osolíme, přivedeme do varu a přidáme rýži
3. Zamícháme a na mírném plameni pod pokličkou vaříme doměkka (asi 25 minut, záleží na druhu rýže)
4. Rýži zcedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat
5. Pokud rýži podáváme jako přílohu, prohřejeme ji na trošce másla.