Ve vodě s kořením povařené husí nebo kachní žaludky, vložené do cibulového základu zahuštěného moukou. Guláš ke konci dochucený stroužky česneku, majoránkou, pepřem a solí. Skvělý je podávaný s rýží či houskovým knedlíkem.
Ingredience:
750 g | husích (kachních) žaludků |
50 g | slaniny |
4 ks | kuličky nového koření |
4 ks | kuličky černého pepře |
2 ks | stroužky česneku |
1 ks | větší cibule |
1,5 l | vody |
1 lžička | kuléru |
hladká mouka | |
majoránka | |
sádlo | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Husí (nebo kachní) žaludky očistíme, nakrájíme na větší kusy, zalijeme vodou, osolíme, přidáme celý pepř, nové koření, vaříme na mírném plameni do měkka, zhruba 2 hodiny.
- Uvařené žaludky scedíme, scezený vývar odložíme stranou.
- V hrnci na sádle rozpustíme sádlo, přidáme nakrájenou slaninu, cibuli, necháme zesklovatět. Cibuli se slaninou zaprášíme moukou, nalijeme vývar, přidáme povařené žaludky, ochutíme česnekem, majoránkou, pepřem, pro tmavou barvu přidáme lžičku kuléru, ještě guláš 10 minut povaříme.
Guláš podáváme s rýží, nebo knedlíkem.
Poznámka:Text i foto: D. Marounek