Marinované steaky z tuňáka grilované na venkovním grilu, servírované s omáčkou z cibule, česneku, oliv a dalších ingrediencí.
Ingredience:
4 ks | steaky z tuňáka (každý 170-220 g, silný asi 2,5 cm) |
30 ml | olivového oleje |
čerstvě namletý pepř | |
sůl | |
Na omáčku: | |
500 ml | suchého červeného vína |
90 ml | olivového oleje |
70 g | černých oliv (nejlépe vypeckované malé olivy niçoise) |
10 g | sušených kaparů |
3 ks | stroužky česneku |
1 ks | středně velké cibule |
1 ks | bobkového listu |
1 ks | menšího rajčete |
1 snítka | čerstvého tymiánu nebo špetka sušeného tymiánu |
trochu tomatového protlaku | |
čerstvě namletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Steaky z tuňáka potřeme z obou stran dvěma lžícemi olivového oleje, poté je osolíme a okořeníme pepřem, v zapékací misce je zakryjeme mikrotenovou fólií a necháme v lednici 30 minut marinovat
2. Připravíme si omáčku; velkou pánev nebo hrnec dáme na střední plamen, rozehřejeme na ní 3 lžíce olivového oleje, přidáme oloupanou a na kostičky nakrájenou cibuli a na jemno nasekaný česnek, restujeme zhruba 5 minut 3. K orestovaným ingrediencím přidáme spařené, oloupané, jader zbavené a na kostičky nakrájené rajče a necháme na plameni další 2 minuty
4. Přilijeme červené víno a tomatový protlak, přihodíme čerstvě nasekaný tymián, bobkový list, olivy a kapary a vše přivedeme k varu, pak ztlumíme plamen a zhruba 10 minut necháme zvolna redukovat, dokud se objem omáčky nezmenší o polovinu
5. Omáčku odstavíme, odstraníme z ní snítky tymiánu a bobkový list, smícháme ji se zbylými 2,5 polévkovými lžícemi olivového oleje
6. Na závěr olivovou omáčku osolíme a okořeníme pepřem, přikrytou ji udržujeme teplou
7. Připravíme si gril na grilování a rozpálíme ho na nejvyšší teplotu, gril očistíme a rošt potřeme olivovým olejem
8. Marinované steaky grilujeme na rare 1-2 minuty, na medium 2-3 minuty, opatrně je otáčíme o 45 stupňů, získáme tak pěkný opálený křížový dekor
9. Hotové tuňákové steaky dáme horké na talíře a ihned servírujeme s porcí omáčky.