REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Grilovaný tuňák s olivovou omáčkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Marinované steaky z tuňáka grilované na venkovním grilu, servírované s omáčkou z cibule, česneku, oliv a dalších ingrediencí.


Ingredience:
4 kssteaky z tuňáka (každý 170-220 g, silný asi 2,5 cm)
30 mlolivového oleje
čerstvě namletý pepř
sůl
Na omáčku:
500 mlsuchého červeného vína
90 mlolivového oleje
70 gčerných oliv (nejlépe vypeckované malé olivy niçoise)
10 gsušených kaparů
3 ksstroužky česneku
1 ksstředně velké cibule
1 ksbobkového listu
1 ksmenšího rajčete
1 snítkačerstvého tymiánu nebo špetka sušeného tymiánu
trochu tomatového protlaku
čerstvě namletý pepř
sůl

Postup:

1. Steaky z tuňáka potřeme z obou stran dvěma lžícemi olivového oleje, poté je osolíme a okořeníme pepřem, v zapékací misce je zakryjeme mikrotenovou fólií a necháme v lednici 30 minut marinovat
2. Připravíme si omáčku; velkou pánev nebo hrnec dáme na střední plamen, rozehřejeme na ní 3 lžíce olivového oleje, přidáme oloupanou a na kostičky nakrájenou cibuli a na jemno nasekaný česnek, restujeme zhruba 5 minut 3. K orestovaným ingrediencím přidáme spařené, oloupané, jader zbavené a na kostičky nakrájené rajče a necháme na plameni další 2 minuty
4. Přilijeme červené víno a tomatový protlak, přihodíme čerstvě nasekaný tymián, bobkový list, olivy a kapary a vše přivedeme k varu, pak ztlumíme plamen a zhruba 10 minut necháme zvolna redukovat, dokud se objem omáčky nezmenší o polovinu
5. Omáčku odstavíme, odstraníme z ní snítky tymiánu a bobkový list, smícháme ji se zbylými 2,5 polévkovými lžícemi olivového oleje
6. Na závěr olivovou omáčku osolíme a okořeníme pepřem, přikrytou ji udržujeme teplou
7. Připravíme si gril na grilování a rozpálíme ho na nejvyšší teplotu, gril očistíme a rošt potřeme olivovým olejem
8. Marinované steaky grilujeme na rare 1-2 minuty, na medium 2-3 minuty, opatrně je otáčíme o 45 stupňů, získáme tak pěkný opálený křížový dekor
9. Hotové tuňákové steaky dáme horké na talíře a ihned servírujeme s porcí omáčky.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Nepostradatelná osvěžující kombinace léta: gin & tonic

Klasika všech klasik gin & tonic neboli nejlepší způsob osvěžení a podpoření dobré nálady v teplých letních dnech. Vyzkoušejte nové kombinace se středomořským Ginem Mare. Doplňte tento prémiový gin například kvalitním tonikem Thomas Henry a dopřejte si opravdu chutný a osvěžující drink.

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

Roter Hahn: Jihotyrolský knödle vládne každé sezóně

Jihotyrolští farmáři své hosty každý den hýčkají domácími delikatesami. Ať je léto nebo zima, sezóna si žádá svůj vlastní recept na národní pokrm – „knödle,“obdobu našeho českého plněného knedlíku na slano či na sladko. Běžně ho můžete ochutnat v lokální kuchyni, šenku či na statku svého farmáře. Ať je velký, malý, se špekem, s ovocem, se zeleninou, každá sezóna je v Jižním Tyrolsku zkrátka sezóna knedlíků.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy