Kebaby z mletého masa a dalších ingrediencí, napíchané na špejlích, grilované na roštu grilu, případně upečené v troubě.
Ingredience:
Suroviny (6 osob, 24 kousků): | |
500 g | mletého masa (směs vepřového a hovězího masa) |
2 hrsti | petrželky |
3 lžíce | bílého vína |
2 ks | plátky toustového chleba |
1 ks | stroužku česneku |
1 ks | červené cibule |
1 ks | vejce |
olivový olej na potření | |
čerstvě mletý pepř | |
mořská sůl | |
špejle | |
čerstvá zelenina a chléb pita k podávání | |
brusinková omáčka s chilly Otma Gurmán od Hamé jako další příloha |
Postup:
1. V robotu krátce promixujeme toustový chleba, víno a vejce, necháme 10 minut stát
2. Přidáme mleté maso, cibuli nakrájenou nadrobno, podrcený stroužek česneku a nasekanou petrželku, mixujeme, dokud nevznikne stejnorodá směs
3. Hmotu osolíme a opepříme, navlhčenýma rukama vytvoříme 24 válečků, které pak napícháme na špejle
4. Maso potřeme olejem a opékáme na grilu 5 minut z každé strany
5. Podáváme s pečivem, nakrájenou čerstvou zeleninou a oblíbenou grilovací omáčkou, výborně se k tomuto pokrmu hodí třeba brusinková omáčka s chilly Otma Gurmán od Hamé.
Maso můžete také upéct v troubě předehřáté na 200 °C na plechu vyloženém pečicím papírem. Bude hotové asi za 15–20 minut.
Poznámka:Kvalitní mleté maso poznáme podle jasně růžové až červené barvy s bílým mramorováním, které je dáno tučnější složkou masa. U čerstvého masa jsou navíc jasně viditelné kontury po mletí. Maso nesmí být tzv. rozmázlé ani by nemělo mít našedlou barvu, která může značit, že se jedná o starší maso. Pokud je maso naopak příliš světlé, znamená to, že je v něm mnoho tuku. Na nekvalitní mleté maso může poukazovat i podezřele nízká cena.Zdroj: hame.cz