Grilované špízy připravené z marinovaného vepřového masa, podávané s omáčkou satay a zeleninovým salátem.
Ingredience:
400 g | vepřové panenky |
olej na potření | |
čerstvá máta k podávání | |
Na omáčku satay: | |
125 ml | kokosového mléka |
125 ml | vroucí vody |
60 ml | arašídového oleje |
140 g | arašídů |
1/2 lžičky | mletého kmínu |
1/4 lžičky | kurkumy |
2 lžíce | sladké sójové omáčky |
1 lžíce | rybí omáčky |
2 ks | stroužků česneku |
1 ks | dlouhé chilli papričky |
Na salát: | |
2 lžíce | limetkové šťávy |
1 lžíce | olivového oleje |
35 g | arašídů |
4 ks | ředkviček |
3 kd | okurek |
2 ks | jarní cibulky |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Vepřové maso odblaníme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na centimetr široké proužky
2. Na omáčku satay dáme do robotu arašídový olej, oloupané stroužky česneku, očištěnou chilli papričku, na sucho opražené arašídy, mletý kmín, kurkumu, sójovou i rybí omáčku, kokosové mléko, horkou vodu a rozmixujeme do husté omáčky
3. Potom omáčku rozdělíme na poloviny, jednu polovinu dáme stranou a do druhé poloviny naložíme vepřové maso, které dáme na 1 hodinu marinovat do ledničky
4. Pak maso napícháme na jehly, potřeme olejem a ze všech stran grilujeme asi 6 minut
5. Na salát do mísy dáme omyté na dlouhé plátky nakrájené okurky, očištěné na kolečka nakrájené ředkvičky, očištěné na drobno nasekané jarní cibulky, arašídy, olivový olej, limetkovou šťávu, vše dobře promícháme a podle chuti osolíme i opepříme
6. Podáváme dohromady grilované špízy se salátem a zbylou omáčkou satay zahřátou v rendlíku 2 minuty, posypané mátovými lístky.