Makrela je skvělou variantou ryby na grilování, protože je díky vyššímu obsahu tuku menší šance, že ji přepečete a vysušíte, což se u ryb může stát velmi snadno.
Ingredience:
Rozpis na 2 porce: | |
2 ks | makrela |
2 ks | stroužky česneku |
4 ks | snítky čerstvého rozmarýnu |
4 ks | snítky tymiánu |
2 lžíce | oleje |
mořská sůl | |
pepř |
Postup:
- Do misky přidejte olej, nasekané stroužky česneku a bylinky. Vše důkladně promíchejte.
- Máte-li rybu v celku, prořízněte ji v půli tak, aby se více rozevřela břišní dutina a celá kůže byla na jedné straně ryby.
- Namarinujte připravenou směsí a nezapomeňte ani na břišní dutinu. Takto připravené ryby nechte odpočinout v chladu 30 minut až 2 hodiny.
- Následně je vyndejte z lednice, ale ještě nepokládejte na gril – maso musí nejprve přijmout pokojovou teplotu.
- Grilujte na středním žáru, alespoň 5 minut z každé strany. Maso by uvnitř mělo dosáhnout teploty lehce přes 60 °C.
Podáváme s grenaille brambůrky či se salátem.
Poznámka:Grilovat můžete jednotlivé filety či ryby vcelku, kdy se vám bude hodit rošt na ryby. Do něj rybu uzavřete a nehrozí její rozpadnutí. Navíc se vám s ní bude snadněji manipulovat při otáčení a sundávání z grilu.