REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Grilovaná kýta

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedna z variant jak ugrilovat vepřovou kýtu.


Ingredience:
1 ksvepřové kýty
4 ksvětší mrkve
4 ksvětší petržele
250 gslaniny
Nálev na napíchání:
1 lvody
1 loleje
1 lžícepepře
1 lžícemletého kmínu
1 lžičkačervené papriky
1 lžičkačervené pálivé papriky
2 kscibule
1 lžícevrchovatá lžíce soli (na 1 kg masa cca 2 g soli)
Recept na 2,5 l marinády na potírání:
1 loleje
1 lpiva
0,5 lvody
4 ksstroužků česneku
2 lžícegrilovacího koření
2 lžícehovězího vývaru (v prášku)
1 lžícesójové omáčky
1 lžičkavegety

Postup:

1. Slaninu nakrájíme na delší hranolky, pak ji dáme do mrazáku zamrazit
2. Omytou, očištěnou zeleninu (mrkev, petržel) nakrájíme také na hranolky
3. Zeleninové nudličky spolu s mraženou slaninou, pomocí tenkého nože, vpravíme rovnoměrně do kýty (zeleninu lze vynechat, ale stojí za to si s ní pohrát, dodá kýtě skvělou vůni a aroma)
4. Nálev připravíme smícháním vody, oleje, pepře, kmínu, obou paprik, přidáme sůl podle váhy masa, na plátky pokrájenou cibuli a necháme vše projít varem
5. Po vychladnutí nálev musíme přecedit přes jemný cedník nebo plátno, jinak si při napichování zacpeme injekční stříkačku, pak kýtu ze všech stran napícháme.
6. Maso grilujeme na mírném ohni 8-10 hodin
7. Kýtu necháme mírně opéci do napnutí kůže, pak kůži nařízneme na všech místech do pravidelných kosoúhelníků, potíráme marinádou s grilovacím kořením a hlavně dohlížíme na pravidelné točení kýty kolem své osy a to co nejpomaleji (vše můžeme urychlit obalením kýty do tří vrstev alobalu a pak ji zprudka, utopenou v ohni, grilujeme cca 45 minut (pokud nám někde alobal prohoří, je potřeba kýtu opět přeobalit)
8. Po odstranění alobalu již jen dopečeme kůrčičku a můžeme poprvé ořezávat
9. Při grilování maso často potíráme marinádou a to hlavně po každém ořezání kýty
10. Ořezávání masa provádíme zhruba po každých 30 minutách.

Doporučení:

Potírání provádíme nejlépe pomocí větviček jalovce.Ke grilovanému masu podáváme čerstvý chléb, okurky, zavařené papriky …… Pokud je maso dobře naložené, bez křenu a hořčice se obejdeme ale bez čeho se určitě neobejdeme je skvěle vychlazené pivo a nebo víno.

Poznámka:

První ořez bývá zhruba po 2-3 hodinách pečení, pak ořez opakujeme cca po 30 minutách.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy