REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Grilovaná kýta

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedna z variant jak ugrilovat vepřovou kýtu.


Ingredience:
1 ksvepřové kýty
4 ksvětší mrkve
4 ksvětší petržele
250 gslaniny
Nálev na napíchání:
1 lvody
1 loleje
1 lžícepepře
1 lžícemletého kmínu
1 lžičkačervené papriky
1 lžičkačervené pálivé papriky
2 kscibule
1 lžícevrchovatá lžíce soli (na 1 kg masa cca 2 g soli)
Recept na 2,5 l marinády na potírání:
1 loleje
1 lpiva
0,5 lvody
4 ksstroužků česneku
2 lžícegrilovacího koření
2 lžícehovězího vývaru (v prášku)
1 lžícesójové omáčky
1 lžičkavegety

Postup:

1. Slaninu nakrájíme na delší hranolky, pak ji dáme do mrazáku zamrazit
2. Omytou, očištěnou zeleninu (mrkev, petržel) nakrájíme také na hranolky
3. Zeleninové nudličky spolu s mraženou slaninou, pomocí tenkého nože, vpravíme rovnoměrně do kýty (zeleninu lze vynechat, ale stojí za to si s ní pohrát, dodá kýtě skvělou vůni a aroma)
4. Nálev připravíme smícháním vody, oleje, pepře, kmínu, obou paprik, přidáme sůl podle váhy masa, na plátky pokrájenou cibuli a necháme vše projít varem
5. Po vychladnutí nálev musíme přecedit přes jemný cedník nebo plátno, jinak si při napichování zacpeme injekční stříkačku, pak kýtu ze všech stran napícháme.
6. Maso grilujeme na mírném ohni 8-10 hodin
7. Kýtu necháme mírně opéci do napnutí kůže, pak kůži nařízneme na všech místech do pravidelných kosoúhelníků, potíráme marinádou s grilovacím kořením a hlavně dohlížíme na pravidelné točení kýty kolem své osy a to co nejpomaleji (vše můžeme urychlit obalením kýty do tří vrstev alobalu a pak ji zprudka, utopenou v ohni, grilujeme cca 45 minut (pokud nám někde alobal prohoří, je potřeba kýtu opět přeobalit)
8. Po odstranění alobalu již jen dopečeme kůrčičku a můžeme poprvé ořezávat
9. Při grilování maso často potíráme marinádou a to hlavně po každém ořezání kýty
10. Ořezávání masa provádíme zhruba po každých 30 minutách.

Doporučení:

Potírání provádíme nejlépe pomocí větviček jalovce.Ke grilovanému masu podáváme čerstvý chléb, okurky, zavařené papriky …… Pokud je maso dobře naložené, bez křenu a hořčice se obejdeme ale bez čeho se určitě neobejdeme je skvěle vychlazené pivo a nebo víno.

Poznámka:

První ořez bývá zhruba po 2-3 hodinách pečení, pak ořez opakujeme cca po 30 minutách.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

číst dále ...

Mléčné jídelny PRAMEN – reklama z dob socialismu

Zavzpomínejte si na doby minulé díky tomuto krátkému videu, reklamě na provozovny PRAMEN. Kdo by si dal tehdejší jahodový nebo čokoládový koktejl? A co dortíčky a zmrzlinové poháry?

číst dále ...

Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

číst dále ...

Britské prémiové potraviny od Icelandu k dostání na Košík.cz

Taky se vám občas nechce nic vařit nebo nakupovat a rádi sáhnete do mrazáku pro zásoby? I mražené potraviny můžou být lahůdkou, což dokazuje Iceland, který nabízí prémiové britské potraviny. Ty si nyní exkluzivně můžete objednat na Košík.cz.

číst dále ...

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy