Plátky brambor se zeleninou, posypané sýrem, přelité smetanou a v troubě zapečené.
Ingredience:
1 kg | brambor |
300 g | cuket |
250 g | žampionů |
200 g | strouhaného sýra |
200 g | zakysané smetany |
30 g | másla |
2 ks | cibule |
1 ks | stroužku česneku |
1 svazek | petrželky |
3 snítky | čerstvého tymiánu |
3 snítky | čerstvé majoránky |
3 snítky | čerstvé rozmarýny |
100 ml | bílého vína |
50 ml | vody |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Oloupané cibule i stroužek česneku nakrájíme na kostičky, bylinky nasekáme na drobno
2. Omytou cuketu a oloupané žampiony nakrájíme na plátky
3. Rozpustíme máslo, přidáme připravené nakrájené suroviny a 5 minut dusíme, pak přilijeme bílé víno, vodu a dusíme dalších 5 minut, potom osolíme, opepříme a vmícháme nasekané bylinky
4. Brambory ve slupce uvaříme doměkka, scedíme, oloupeme a nakrájíme na plátky
5. Plátky brambor spolu se zeleninou vyrovnáme do vymaštěné zapékací mísy, posypeme na jemno nastrouhaným sýrem, přelijeme smetanou, vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a zapečeme (asi 25 minut).