REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Gratinovaná vajíčka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vejce uvařená natvrdo, nakrájená na plátky, proložená omáčkou a sýrem fontina, posypaná nastrouhaným parmazánem a zapečená v troubě do zlatohněda.


Ingredience:
8 ksvajec
200 gsýra fontina nebo jiného výrazného sýra
60 gnastrouhaného parmazánu
0,5 lmléka
2 lžícehladké mouky
2 lžícemásla
1 lžíceparmazánu na posypání

Postup:

1. Na dvou lžících rozpuštěného másla opražíme hladkou mouku do světlehněda, pak ji zalijeme mlékem, necháme chvíli provařit
2. Do základu přidáme nastrouhaný parmazán, prohřejeme, zamícháme a odstavíme ze zdroje tepla
3. Zapékací formu vymažeme máslem a vyskládáme na ni první vrstvu vajíček nakrájených na tenká kolečka, na ně poklademe vrstvu sýra fontina nakrájeného na kostičky a vše přelijeme částí omáčky, jednotlivé vrstvy opakujeme
4. Vrstvy zakončíme omáčkou, tu posypeme lžící parmazánu, pokrm zapečeme v troubě vyhřáté na 200 °C do zlatohněda.

Poznámka:

Fontina – (fontýna) – Tvrdý sýr z kravského mléka původně z okolí města Aosta v Piemontu v Itálii s nasládlou ořechovou příchutí.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy