REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Gazdovská jehla, knedlíky z horkých vařených brambor, dušené kysané zelí

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V troubě upečené špízy připravené z plátků gazdovské slaniny, prorostlé krkovice a cibule, servírované posazené na dušeném zelí, obložené domácími knedlíky.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
300 ggazdovské slaniny (může být anglická slanina)
300 gprorostlé vepřové krkovice
4 kscibule
grilovací koření (Tatranská směs)
sádlo
olej
sůl
Na knedlíky:
600 gbrambor
200 gdětské krupičky
1 ksvejce
plocholistá petržel
trochu prášku do pečiva
voda
sůl
Na zelí:
500 gkysaného zelí
1 kssyrová brambora
1 kscibule
1 lžícesádla
kmín
cukr
sůl

Postup:

1. Maso okořeníme směsí a dáme ho se slaninou, kterou jsme si nakrájeli na kousky, do mísy s trochou oleje na několik hodin naložit
2. Cibuli nakrájíme na větší klínky
3. Na jehlu napichujeme střídavě cibuli, slaninu a maso
4. Do pekáčku nakrájíme zbylou cibuli a slaninu, podlijeme trochou vývarem a pečeme špízy ve středně vyhřáté troubě asi 45 minut, podléváme výpekem, který odškrabáváme ze stěn pekáčku
5. Špízy podáváme spolu s domácími knedlíky, pěkně posazené na zelí.

Příprava knedlíků: 1. Brambory omyjeme, oloupeme, nakrájíme a vaříme v trochu osolené vodě do měkka, pak je slijeme, důkladně rozšťoucháme, přesuneme na vál, necháme trochu zastydnout
2. Přidáme sůl, krupičku a vejce, mezitím si dáme vařit vodu
3. Tvoříme středně velké knedlíky, které zavařujeme asi deset minut
4. Po vyjmutí je propícháme a obalíme v nasekané petrželce. Příprava zelí:
1. Na sádle zpěníme cibuli, přidáme propláchnuté zelí (použil jsem své vlastní, do které přidávám i strouhanou mrkev a papriku), dusíme 10 minut
2. Dochutíme solí, cukrem a zahustíme nastrouhaným bramborem.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autor fotografie i textu: Tomáš Mika

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy