REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Gazdovská jehla, knedlíky z horkých vařených brambor, dušené kysané zelí

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V troubě upečené špízy připravené z plátků gazdovské slaniny, prorostlé krkovice a cibule, servírované posazené na dušeném zelí, obložené domácími knedlíky.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
300 ggazdovské slaniny (může být anglická slanina)
300 gprorostlé vepřové krkovice
4 kscibule
grilovací koření (Tatranská směs)
sádlo
olej
sůl
Na knedlíky:
600 gbrambor
200 gdětské krupičky
1 ksvejce
plocholistá petržel
trochu prášku do pečiva
voda
sůl
Na zelí:
500 gkysaného zelí
1 kssyrová brambora
1 kscibule
1 lžícesádla
kmín
cukr
sůl

Postup:

1. Maso okořeníme směsí a dáme ho se slaninou, kterou jsme si nakrájeli na kousky, do mísy s trochou oleje na několik hodin naložit
2. Cibuli nakrájíme na větší klínky
3. Na jehlu napichujeme střídavě cibuli, slaninu a maso
4. Do pekáčku nakrájíme zbylou cibuli a slaninu, podlijeme trochou vývarem a pečeme špízy ve středně vyhřáté troubě asi 45 minut, podléváme výpekem, který odškrabáváme ze stěn pekáčku
5. Špízy podáváme spolu s domácími knedlíky, pěkně posazené na zelí.

Příprava knedlíků: 1. Brambory omyjeme, oloupeme, nakrájíme a vaříme v trochu osolené vodě do měkka, pak je slijeme, důkladně rozšťoucháme, přesuneme na vál, necháme trochu zastydnout
2. Přidáme sůl, krupičku a vejce, mezitím si dáme vařit vodu
3. Tvoříme středně velké knedlíky, které zavařujeme asi deset minut
4. Po vyjmutí je propícháme a obalíme v nasekané petrželce. Příprava zelí:
1. Na sádle zpěníme cibuli, přidáme propláchnuté zelí (použil jsem své vlastní, do které přidávám i strouhanou mrkev a papriku), dusíme 10 minut
2. Dochutíme solí, cukrem a zahustíme nastrouhaným bramborem.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autor fotografie i textu: Tomáš Mika

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

3 snadné a zdravé recepty pro každého!

Chybí vám dovolená u moře, tamější jídlo? Připomeňte si cestování alespoň tematickou večeří s cizokrajným jídlem. A potěšte celou rodinu společně s osvědčenými produkty od Drůbežářského závodu Klatovy.

číst dále ...

Jarní polévky do každého jídelníčku

Špenátová, kedlubnová nebo cibulová polévka – nahlédněte pod pokličku oblíbených jarních polévek a inspirujte se třeba při vaření nedělního obědu. Osvěží, a navíc přinesou do kuchyně jaro. Ať už sáhnete po krémové konzistenci nebo té klasické, uděláte radost nejen sobě, ale i vašemu tělu. Dejte si však pozor, ze kterých produktů polévky připravujete.

číst dále ...

Proč vás honí mlsná a jak si s ní poradit

Sladká chuť je ta první, kterou jako miminka poznáme. Máme ji spojenou s příjemnými pocity, a právě proto je cesta k omezení cukru tak těžká. A také proto, že tu jsou situace, které máme se sladkostmi odjakživa spojené. Chystáte se na návštěvu? Skočíte do cukrárny pro dortíky. Neuspokojil vás dostatečně oběd? Dopucnete se dezertem. Ocitli jste se ve stresové situaci? Zaženete ji čokoládou. Začnete-li přemýšlet nad tím, kde všude a za jakých okolností nás cukr provází, zjistíte že je možná na čase zpozornět.

číst dále ...

7 potravin, kvůli kterým nemůžete usnout

V současnosti se nemalá část populace potýká s nedostatkem spánku. Na vině mohou být starosti s prací, se školou, ale také s pandemií koronaviru, kdy se bojíme o své zdraví. Mnoho z nás moc dobře zná pocit, kdy si jdeme lehnout, dlouhé hodiny se převalujeme ze strany na stranu a nemůžeme usnout. Stoupá pocit zoufalství, začínáme se potit, únava se zvyšuje, ale tolik potřebný spánek nepřichází. Na vině mohou být potraviny, které zkonzumujeme během večera. O kterých je řeč?

číst dále ...

Nová anketa! Váš nejoblíbenější český zákusek?

Díky dotazu jednoho našeho čtenáře jsme zjistili, že nás v redakci také velmi zajímá, jaký český zákusek patří mezi ten nejoblíbenější. A proto pusťte se do hlasování, ať víme, jakou laskominu si nejčastěji my Češi vlastně dopřejeme.

číst dále ...

Objevte vaření s Rio Mare a vyzkoušejte zbrusu nové recepty – pochutnáte si a navíc můžete soutěžit o parádní výhry!

Pravá chuť slunné Itálie u vás doma. Jarní soutěž s Rio Mare je v plném proudu a zkusit štěstí může opravdu každý! Je to snadné, stačí zakoupit libovolný produkt Rio Mare kdekoli po celé České republice včetně e-shopů, zaregistrovat účtenku na www.riomaresoutez.cz a pak jen na konci měsíce doufat, že budete ti šťastní vylosování.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy