REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Gazdovská jehla, knedlíky z horkých vařených brambor, dušené kysané zelí

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V troubě upečené špízy připravené z plátků gazdovské slaniny, prorostlé krkovice a cibule, servírované posazené na dušeném zelí, obložené domácími knedlíky.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
300 ggazdovské slaniny (může být anglická slanina)
300 gprorostlé vepřové krkovice
4 kscibule
grilovací koření (Tatranská směs)
sádlo
olej
sůl
Na knedlíky:
600 gbrambor
200 gdětské krupičky
1 ksvejce
plocholistá petržel
trochu prášku do pečiva
voda
sůl
Na zelí:
500 gkysaného zelí
1 kssyrová brambora
1 kscibule
1 lžícesádla
kmín
cukr
sůl

Postup:

1. Maso okořeníme směsí a dáme ho se slaninou, kterou jsme si nakrájeli na kousky, do mísy s trochou oleje na několik hodin naložit
2. Cibuli nakrájíme na větší klínky
3. Na jehlu napichujeme střídavě cibuli, slaninu a maso
4. Do pekáčku nakrájíme zbylou cibuli a slaninu, podlijeme trochou vývarem a pečeme špízy ve středně vyhřáté troubě asi 45 minut, podléváme výpekem, který odškrabáváme ze stěn pekáčku
5. Špízy podáváme spolu s domácími knedlíky, pěkně posazené na zelí.

Příprava knedlíků: 1. Brambory omyjeme, oloupeme, nakrájíme a vaříme v trochu osolené vodě do měkka, pak je slijeme, důkladně rozšťoucháme, přesuneme na vál, necháme trochu zastydnout
2. Přidáme sůl, krupičku a vejce, mezitím si dáme vařit vodu
3. Tvoříme středně velké knedlíky, které zavařujeme asi deset minut
4. Po vyjmutí je propícháme a obalíme v nasekané petrželce. Příprava zelí:
1. Na sádle zpěníme cibuli, přidáme propláchnuté zelí (použil jsem své vlastní, do které přidávám i strouhanou mrkev a papriku), dusíme 10 minut
2. Dochutíme solí, cukrem a zahustíme nastrouhaným bramborem.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autor fotografie i textu: Tomáš Mika

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

číst dále ...

Mléčné jídelny PRAMEN – reklama z dob socialismu

Zavzpomínejte si na doby minulé díky tomuto krátkému videu, reklamě na provozovny PRAMEN. Kdo by si dal tehdejší jahodový nebo čokoládový koktejl? A co dortíčky a zmrzlinové poháry?

číst dále ...

Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

číst dále ...

Britské prémiové potraviny od Icelandu k dostání na Košík.cz

Taky se vám občas nechce nic vařit nebo nakupovat a rádi sáhnete do mrazáku pro zásoby? I mražené potraviny můžou být lahůdkou, což dokazuje Iceland, který nabízí prémiové britské potraviny. Ty si nyní exkluzivně můžete objednat na Košík.cz.

číst dále ...

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy