REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Gazdovská jehla, knedlíky z horkých vařených brambor, dušené kysané zelí

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V troubě upečené špízy připravené z plátků gazdovské slaniny, prorostlé krkovice a cibule, servírované posazené na dušeném zelí, obložené domácími knedlíky.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
300 ggazdovské slaniny (může být anglická slanina)
300 gprorostlé vepřové krkovice
4 kscibule
grilovací koření (Tatranská směs)
sádlo
olej
sůl
Na knedlíky:
600 gbrambor
200 gdětské krupičky
1 ksvejce
plocholistá petržel
trochu prášku do pečiva
voda
sůl
Na zelí:
500 gkysaného zelí
1 kssyrová brambora
1 kscibule
1 lžícesádla
kmín
cukr
sůl

Postup:

1. Maso okořeníme směsí a dáme ho se slaninou, kterou jsme si nakrájeli na kousky, do mísy s trochou oleje na několik hodin naložit
2. Cibuli nakrájíme na větší klínky
3. Na jehlu napichujeme střídavě cibuli, slaninu a maso
4. Do pekáčku nakrájíme zbylou cibuli a slaninu, podlijeme trochou vývarem a pečeme špízy ve středně vyhřáté troubě asi 45 minut, podléváme výpekem, který odškrabáváme ze stěn pekáčku
5. Špízy podáváme spolu s domácími knedlíky, pěkně posazené na zelí.

Příprava knedlíků: 1. Brambory omyjeme, oloupeme, nakrájíme a vaříme v trochu osolené vodě do měkka, pak je slijeme, důkladně rozšťoucháme, přesuneme na vál, necháme trochu zastydnout
2. Přidáme sůl, krupičku a vejce, mezitím si dáme vařit vodu
3. Tvoříme středně velké knedlíky, které zavařujeme asi deset minut
4. Po vyjmutí je propícháme a obalíme v nasekané petrželce. Příprava zelí:
1. Na sádle zpěníme cibuli, přidáme propláchnuté zelí (použil jsem své vlastní, do které přidávám i strouhanou mrkev a papriku), dusíme 10 minut
2. Dochutíme solí, cukrem a zahustíme nastrouhaným bramborem.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autor fotografie i textu: Tomáš Mika

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy