REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Galette des Rois (Tříkrálový koláč)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tip na tradiční koláč, který se ve Francii podává na poslední ze série vánočních svátků – na svátek Zjevení Páně, tedy na Tři krále 6.ledna. Koláč Galette des Rois v sobě dle tradice ukrývá fazoli. Osoba, která ve svém kousku koláče tuto fazoli objeví, se pro tento den stane symbolickým králem či královnou. Dle tradice si může nálezce také vybrat někoho, kdo bude jejich protějškem (králem nebo královnou) a má právo si s ní či ním zatancovat tradiční tanec.


Ingredience:
1 balenílistového těsta
1/4 hrnečkumandlové pasty
1/4 hrnečkucukru
2 lžícehladké mouky
3 lžičkyneslaného změklého másla
1/4 lžičkyvanilkového extraktu
1/4 lžičkymandlového extraktu
1 ksvejce
1 ksvejce na potření těsta při pečení
1 ksčervenou fazoli pro vítěze
moučkový cukr na poprášení
špetka soli
papír na pečení
forma na koláč rozměr 31x3,5 cm
zlatá papírová koruna pro vítěze na ozdobu

Postup:
  1. Mandlovou pastu vložte do kuchyňského robotu nebo mixéru s asi polovinou cukru a zapracujte, dokud nebude dobře promíchaná. Přidejte máslo a zbývající cukr a zpracujte do hladka, poté vmíchejte 1 vejce, vanilkový extrakt, mandlový extrakt, mouku a sůl. Těsto odložte stranou a nechte uležet.
  2. Předehřejte troubu na teplotu 220°C. Plech vymažte máslem nebo použijte pečící papír.
  3. Rozbalte jeden list listového těsta na čtverec o straně cca 25 centimetrů. Těsto udržujte chladné, nehněťte ho ani příliš neroztahujte. Pomocí koláčové formy vykrojte kruh o průměru 25 centimetrů z těsta, tento postup ještě jednou zopakujte, abyste měli dva stejně velké kruhové pláty chladného a příliš nevyváleného těsta. Jeden plát si pak připravte na plech nebo do pečící koláčové formy. Oba pláty dejte ještě pořádně vychladit do ledničky.
  4. Do středu pečící formy s plátem těsta umístěte odleženou mandlovou náplň a rozmačkejte ji rovnoměrně do krajů. Nechte si ale po okrajích/obvodu asi 3 cm volného místa. Fazoli pro krále umístěte do libovolného místa náplně. Přikryjte nakladenou mandlovou náplň druhým plátem těsta a přitlačte jej po volném okraji, aby se vrstvy spojily a utěsnily.
  5. Druhé, zbývající vejce rozmíchejte a potřete jím vrchol galette. Pomocí nože vytvořte ve vajíčkem potřeném těstě křížový vzor a poté do vrchní plát těsta na několika místech prořízněte nožíkem, aby se při pečení odvětrala pára.
  6. Koláč pečeme 15 minut v předehřáté troubě. Troubu neotvírejte, dokud nevyprší čas, protože těsto se prudkým ochlazením může „vyfouknout“. Po 15 minutách koláč vyjměte z trouby a poprašte moučkovým cukrem. Vraťte ho do trouby a pečte dalších 12 až 15 minut, nebo dokud nebude povrch koláče tmavě zlatohnědý. Vyjměte z trouby a nechte pomalu vychladnout.
  7. Pokud máte, položte na dort zlatou papírovou korunu, která bude posléze použita ke korunovaci nálezce, který najde ukrytou fazoli. Tříkrálový koláč je možné podávat teplý i studený.
Doporučení:

Nezapomeňte všem říct o fazoli dopředu, aby nedošlo k nepříjemnému překvapení…

Poznámka:

Vhodnou nádobou pro pečení Galette des Rois je koláčová forma Lamart Copper. Lamart Copper LT3097, rozměr 31×3,5 cm, Materiál: Nepřilnavá uhlíková ocel. Forma Lamart Copper odolává teplotám -60 až 230°C beze změn vlastností.

Lze ji použít v pečící troubě, ale je vhodná i do ledničky. Nepřilnavost zaručuje snadné a rychlé vyjmutí výrobku z formy a lze ji také jednoduše umýt houbičkou pod tekoucí vodou či v myčce.

Doporučená cena činí 139 Kč.

O značce Lamart – Pro přípravu kvalitního jídla a nápojů nestačí použít jen vynikající suroviny, ale důležité jsou i spotřebiče a nádobí, na kterých se potraviny připravují. Značky Lamart nabízí domácnostem i profesionálním kuchařům perfektní vybavení pro přípravu jídla v několika řadách, podle možností jejich rozpočtů, tak aby kvalitní vybavení bylo dostupné co nejširší skupině milovníků dobrého jídla.

Řada kuchyňského nádobí Lamart by Piere Lamart byla inspirována zkušenostmi a hravým přístupem k vaření tohoto jedinečného francouzského kuchařského profesionála, který byl srdcem a duší malé rodinné brasserie v úrodné oblastí Bretagne, na pobřeží Atlantského oceánu. V České republice je tváří této značky známý kreativní šéfkuchař Dušan Stádník, specialista na českou a regionální gastronomii s dlouholetými zkušenostmi ze zahraničí i z Čech.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Stylové streetfoodové recepty pro vás a vaše přátele

Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovné a známé české food-blogerky Markéta v troubě a S vášní pro jídlo, pro vás připravily chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Recepty jsou připravené i v duchu dalších trendů: uvědomělého vaření a neplýtvání jídlem. Oba trendy vybízí připravovat jídlo ze surovin, které máme běžně doma a když nevyužijeme celé balení některé potraviny, můžeme si ji nechat na jindy. Pozvěte přátele, rodinu a vychutnejte si spolu streetfoodové pokrmy v pohodlí domova.

číst dále ...

10 tipů pro zdravější stravování v roce 2021: Jak odlehčit jídelníček po vánočním hodování

Jedním z nejčastějších předsevzetí do nového roku bývá redukce hmotnosti po vánočních svátcích. Mnoho lidí se tak uchýlí ke snížení příjmu kalorií na minimum, což ale nepředstavuje ideální řešení. Drastické omezení stravy většinou vede k nechvalně známému jojo efektu. Znovu nabrání ztracené váhy může navíc demotivovat natolik, že jediným výsledkem bývá návrat k původním stravovacím návykům. Existuje však několik základních pravidel, které pomohou nejen se shozením přebytečných kil, ale také k větší pestrosti jídelníčku.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Špaldová mouka v kuchyni

Věděli jste, že existuje něco jako pšenice špalda? Ano, opravdu existuje. A právě z ní se vyrábí špaldová mouka. K její výrobě se používají celá zrna včetně obalové části, díky tomu špaldová mouka obsahuje velké množství prospěšných látek. Naši prapraprapraprarodiče z ní vařili a pekli zcela běžně, nyní se do kuchyní opět vrací. Třikrát hurá.

číst dále ...

Zdravé pečení může být chutné, ale je třeba vědět, jak na něj

Nabídkou zdravých dortů se zaplnily tabule kaváren i restaurací. Přijít do podniku, který by nenabízel chutný zdravý dort, se dnes už jen tak nestane. Možná že jste zdravým dortům v oblíbené kavárně dali šanci a oblíbili si je, jen doma je ne a ne upéct. Profesionální cukrářka Olga Ceralová potvrzuje, že u zdravého pečení opravdu záleží, jestli víte, jak na něj.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy