REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Galantina z kuřete

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Galantina, neboli vykostěná drůbež naplněná pikantní směsí, uvařená, servírovaná na plátky za studena.


Ingredience:
1 kskuřete velkého asi 1,2 kg
1 lžícepráškové želatiny
voda
sůl
Na nádivku:
500 gdrůbežího mletého masa
100 gsterilovaných žampionů
50 gmražených fazolových lusků
2 ksnatvrdo uvařená vejce
1 lžičkapaštikového koření
1 lžičkakoňaku
sůl

Postup:

1. Kuře vykostíme podélným řezem kolem krku a páteře i s celou kostrou, klouby křídelní a kyčelní kosti oddělíme řezem od kostry (důležité je neproříznout kůži, proto u křídel a stehen maso od kosti odškrabujeme a vyjmeme
2. Vykostěné kuře upravíme kůží dolů na fólii, srovnáme maso tak, aby bylo stejnoměrně (z prs část masa odřízneme a toto dáme na volný prostor na kůži), lehce nožem přeřízneme šlachy na mase a posypeme práškovou želatinou spolu se solí
3. Mleté drůbeží maso dochutíme paštikovým kořením a koňakem, osolíme, rozprostřeme ji na připravený kuřecí plát
4. Nádivku posypeme na kostičky nakrájeným bílkem (kdo chce, použije i žloutky), poklademe fazolkami a žampiony, celý plát dobře zatočíme do rolády, pevně zabalíme do fólie, konce zajistíme provázkem
5. Připravenou galantinu vložíme i s kostmi do horké vody a vaříme pod poklicí asi 80 minut
6. Hotovou roládu vyjmeme, vložíme ihned do studené vody, necháme zchladit, rozbalíme, osušíme a dáme do lednice vychladit
7. Nejlépe až druhý den galantinu z kuřete nakrájíme na plátky a servírujeme jako chutný studený předkrm, nebo i hlavní chod, popřípadě jako součást studeného bufetu.

Poznámka:

Galantina je vykostěná drůbež, pernatá zvěř, nebo i zvěřina naplněná syrovou nádivkou, tepelně upravená vařením.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy