Galantina, neboli vykostěná drůbež naplněná pikantní směsí, uvařená, servírovaná na plátky za studena.
Ingredience:
1 ks | kuřete velkého asi 1,2 kg |
1 lžíce | práškové želatiny |
voda | |
sůl | |
Na nádivku: | |
500 g | drůbežího mletého masa |
100 g | sterilovaných žampionů |
50 g | mražených fazolových lusků |
2 ks | natvrdo uvařená vejce |
1 lžička | paštikového koření |
1 lžička | koňaku |
sůl |
Postup:
1. Kuře vykostíme podélným řezem kolem krku a páteře i s celou kostrou, klouby křídelní a kyčelní kosti oddělíme řezem od kostry (důležité je neproříznout kůži, proto u křídel a stehen maso od kosti odškrabujeme a vyjmeme
2. Vykostěné kuře upravíme kůží dolů na fólii, srovnáme maso tak, aby bylo stejnoměrně (z prs část masa odřízneme a toto dáme na volný prostor na kůži), lehce nožem přeřízneme šlachy na mase a posypeme práškovou želatinou spolu se solí
3. Mleté drůbeží maso dochutíme paštikovým kořením a koňakem, osolíme, rozprostřeme ji na připravený kuřecí plát
4. Nádivku posypeme na kostičky nakrájeným bílkem (kdo chce, použije i žloutky), poklademe fazolkami a žampiony, celý plát dobře zatočíme do rolády, pevně zabalíme do fólie, konce zajistíme provázkem
5. Připravenou galantinu vložíme i s kostmi do horké vody a vaříme pod poklicí asi 80 minut
6. Hotovou roládu vyjmeme, vložíme ihned do studené vody, necháme zchladit, rozbalíme, osušíme a dáme do lednice vychladit
7. Nejlépe až druhý den galantinu z kuřete nakrájíme na plátky a servírujeme jako chutný studený předkrm, nebo i hlavní chod, popřípadě jako součást studeného bufetu.
Galantina je vykostěná drůbež, pernatá zvěř, nebo i zvěřina naplněná syrovou nádivkou, tepelně upravená vařením.