REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Friko – jihočeská polévka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Smetanová polévka z jižních Čech. Se třemi druhy cibule, brambory, smetanou a naloženými houbami.


Ingredience:
6 ksvětších brambor
3 ksvajec vařených natvrdo
1 ksvelké červená cibule
1 ksmenší cibule
1 ksjarní cibule
250 mlsmetany ke šlehání (33 procentní)
250 mlnakládaných hub (i s nálevem)
¼ hrnkuhladké mouky
5 kskuliček nového koření
5 kskuliček celého pepře
1 ksbobkového listu
4 lžícelžíce slunečnicového oleje
3 lžíceocta
cukr
sůl

Postup:

1. Oloupanou červenou cibuli, jarní cibulku, klasickou cibuli a oloupané a omyté brambory pokrájíme na kostičky
2. Z jarní cibulky si dáme na stranu pár zelených pokrájených výhonků, jimiž ozdobíme naservírovanou polévku
3. Cibuli pokrájíme nadrobno, brambory na kostičky 1 – 1,5 cm
4. Na čtyřech polévkových lžících rozpáleného slunečnicového oleje dozlatova restujeme veškerou cibuli, brambory a veškeré koření
5. Dozlatova orestovanou cibuli a brambory zalijeme vodou a osolíme dle chuti
6. Do polévky vlijeme půl malé sklenice nakládaných houbiček i s veškerou naloženou zeleninou, takto polévku vaříme do změknutí cibule i brambor
7. Jakmile je vše uvařené doměkka, přilijeme ocet, přidáme cukr (dle vlastní chuti), polévku dobře promícháme a opět chvíli vaříme
8. V závěru si v hrníčku rozkvedláme ¼ hrnku hladké mouky s vodou a tím polévku zahustíme (hustá je nejlepší)
9. Polévku dál vaříme a promícháváme, aby se nám nevytvořily moučné žmolky
10. Zcela na závěr vlijeme do polévky smetanu, dobře promícháme a vaříme nanejvýš ještě tři minuty
11. Oloupeme vejce uvařená natvrdo a pokrájená dle fantazie je položíme navrch na již naservírovanou polévku.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Šárka Ledová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy