REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Francouzský baklažánový kotlík

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tato zeleninová polévka je podle starého francouzského receptu, podává se horká s krajíčky chleba.


Ingredience:
400 gbaklažánů (lilků)
400 gmletého masa (vepřové a hovězí 1:1)
400 gcibule
250 grajčat
250 gkápií
120 gjemných polévkových nudlí
4 lžíceoleje
1 lžičkapepře
1/2 lžičkymajoránky
1,5 lvývaru
1 ksstroužek česneku
nasekaná zelená petrželka nebo pažitka
sůl

Postup:

1. Baklažány omyjeme, osušíme a nakrájíme podélně na plátky o síle asi 1-1,5 cm, z obou stran osolíme a necháme rozložené na tácu asi 30 minut vypotit, pak je opláchneme a nakrájíme na kostičky
2. Oloupanou cibuli nakrájíme na velké kousky, papriky zbavené jadřinců na proužky
3. V kotlíku rozehřejeme olej, přidáme maso a za stálého obracení a míchání ho necháme mírně zhnědnout
4. Nakrájené papriky, baklažány a cibuli nasypeme k masu a společně dusíme, až cibule zesklovatí, pak pokrm osolíme, dochutíme majoránkou, pepřem a jemně rozsekaným stroužkem česneku
5. Zalijeme horkým vývarem, necháme vzkypět, pak oheň pod kotlíkem zmírníme a vaříme zakryté poklicí tak 25 minut
6. Polévkové nudle uvaříme zvlášť, v mírně osolené vodě, měkké prolijeme studenou vodou a necháme okapat, nebo použijeme instantní nudle, ty se nemusí předvařovat
7. Rajčata přelijeme vařící vodou, oloupeme, nakrájíme na osminky a spolu s nudlemi přidáme do polévky, vše v ní krátce prohřejeme, nakonec povrch polévka posypeme nesekanou petrželkou nebo pažitkou
8. Polévku ochutnáme, případně ještě dochutíme kořením a solí a podáváme horkou s chlebem.

Doporučení:

Mleté maso lze nahradit i kousky vepřového a hovězího masa na polévku. Zeleninu můžeme obměnit, vhodná je například také mrkev, cuketa, květák, hrášek … Pokud nemáme kde nudle uvařit, hodíme je do polévky 10-15 minut před koncem její přípravy, aby stihly změknout.

Poznámka:

Tato polévka se dá samozřejmě uvařit jak v kotlíku, tak v klasickém hrnci.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy