REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Francouzský baklažánový kotlík

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tato zeleninová polévka je podle starého francouzského receptu, podává se horká s krajíčky chleba.


Ingredience:
400 gbaklažánů (lilků)
400 gmletého masa (vepřové a hovězí 1:1)
400 gcibule
250 grajčat
250 gkápií
120 gjemných polévkových nudlí
4 lžíceoleje
1 lžičkapepře
1/2 lžičkymajoránky
1,5 lvývaru
1 ksstroužek česneku
nasekaná zelená petrželka nebo pažitka
sůl

Postup:

1. Baklažány omyjeme, osušíme a nakrájíme podélně na plátky o síle asi 1-1,5 cm, z obou stran osolíme a necháme rozložené na tácu asi 30 minut vypotit, pak je opláchneme a nakrájíme na kostičky
2. Oloupanou cibuli nakrájíme na velké kousky, papriky zbavené jadřinců na proužky
3. V kotlíku rozehřejeme olej, přidáme maso a za stálého obracení a míchání ho necháme mírně zhnědnout
4. Nakrájené papriky, baklažány a cibuli nasypeme k masu a společně dusíme, až cibule zesklovatí, pak pokrm osolíme, dochutíme majoránkou, pepřem a jemně rozsekaným stroužkem česneku
5. Zalijeme horkým vývarem, necháme vzkypět, pak oheň pod kotlíkem zmírníme a vaříme zakryté poklicí tak 25 minut
6. Polévkové nudle uvaříme zvlášť, v mírně osolené vodě, měkké prolijeme studenou vodou a necháme okapat, nebo použijeme instantní nudle, ty se nemusí předvařovat
7. Rajčata přelijeme vařící vodou, oloupeme, nakrájíme na osminky a spolu s nudlemi přidáme do polévky, vše v ní krátce prohřejeme, nakonec povrch polévka posypeme nesekanou petrželkou nebo pažitkou
8. Polévku ochutnáme, případně ještě dochutíme kořením a solí a podáváme horkou s chlebem.

Doporučení:

Mleté maso lze nahradit i kousky vepřového a hovězího masa na polévku. Zeleninu můžeme obměnit, vhodná je například také mrkev, cuketa, květák, hrášek … Pokud nemáme kde nudle uvařit, hodíme je do polévky 10-15 minut před koncem její přípravy, aby stihly změknout.

Poznámka:

Tato polévka se dá samozřejmě uvařit jak v kotlíku, tak v klasickém hrnci.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Zachraň jídlo vydává svou první kuchařku a spouští e-shop

“100 receptů, rad a tipů, jak využít jídlo až do posledního kousku” je podtitul nové kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni, která vychází v říjnu tohoto roku. Iniciativa Zachraň jídlo v receptech pracuje se surovinami, které v českých domácnostech nejčastěji zbývají. Smyslem knihy je snížit plýtvání na úrovni domácností. Kuchařku je možné si předobjednat na e-shopu a zisk z prodeje půjde na rozvoj vzdělávacích aktivit o plýtvání jídlem.

číst dále ...

S vinobraním mají co dělat také ekologičtí vinaři, zkuste bio víno!

Nacházející podzim neznamená čas sklizně pouze na polích či sadech, ale také na vinicích. Plné ruce práce mají i ti vinaři, kteří o vinnou révu pečují podle zásad ekologického zemědělství. Po vinobraní ze zralých kuliček hroznů následně vyrábějí bio víno. V čem spočívají jeho benefity a proč byste i při výběru lahve měli myslet především na kvalitu?

číst dále ...

Věnečky z odpalovaného těsta s vanilkovým krémem a šlehačkou

Dnes pro vás máme recept na naprosto luxusní věnečky. V receptu ve videu autorka videa zapomněla zmínit, že do pudinku zašlehává 180 g másla. Ovšem jinak jde o skvělý recept, který rozhodně stojí za vyzkoušení!

číst dále ...

Zakysané mléčné výrobky, ty se v lednici nikdy neztratí

V každodenním shonu většinou nebývá na přípravu složitých jídel čas. Rychlá odpolední svačinka, která dokáže zasytit, proto přijde vždycky vhod. Dopřejte si kvalitní zakysané mléčné výrobky, které jsou nejen lahodné, ale především vám dodají potřebné živiny. K dostání jsou v mnoha podobách, můžete je konzumovat rovnou, nebo je využít například k přípravě vynikající bublaniny ze sezónního ovoce.

číst dále ...

Prague Mussel Week se blíží. Zláká vás na netradiční spojení chutí?

Slávky po baskicku s chorizem, slávky na avokádu nebo pečené slávky na borovicovém jehličí. Už se vám sbíhají sliny a vaše duše (a žaludek) gastronomického dobrodruha plesá nadšením? Pak si v kalendáři vyznačte týden od 23. do 29. 9., kdy do desítek pražských restaurací přiveze food festival Prague Mussel Week 16 tun prvotřídních slávek z holandského Yerseke. A i pokud mořským „potvorám“ zrovna neholdujete, zkuste jim tentokrát dát šanci. Jedná se totiž o klenot mezi superpotravinami, který díky festivalu můžete ochutnat za poloviční cenu.

číst dále ...

Flora Olomouc zve na podzimní „Zahradní slavnost“

Podzimní Flora Olomouc 2019 nabídne ukázku těch nejlepších českých výpěstků nejen ovoce a zeleniny zakomponovaných do hlavní expozice v pavilonu A. Ta nese název „Zahradní slavnost“. Výstava se uskuteční ve dnech 3. – 6. října 2019 a doprovodí ji tradiční Podzimní zahradnické trhy, festival gastronomie a nápojů Olima či projekt Rozkvetlé památky.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy