REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Francouzský baklažánový kotlík

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tato zeleninová polévka je podle starého francouzského receptu, podává se horká s krajíčky chleba.


Ingredience:
400 gbaklažánů (lilků)
400 gmletého masa (vepřové a hovězí 1:1)
400 gcibule
250 grajčat
250 gkápií
120 gjemných polévkových nudlí
4 lžíceoleje
1 lžičkapepře
1/2 lžičkymajoránky
1,5 lvývaru
1 ksstroužek česneku
nasekaná zelená petrželka nebo pažitka
sůl

Postup:

1. Baklažány omyjeme, osušíme a nakrájíme podélně na plátky o síle asi 1-1,5 cm, z obou stran osolíme a necháme rozložené na tácu asi 30 minut vypotit, pak je opláchneme a nakrájíme na kostičky
2. Oloupanou cibuli nakrájíme na velké kousky, papriky zbavené jadřinců na proužky
3. V kotlíku rozehřejeme olej, přidáme maso a za stálého obracení a míchání ho necháme mírně zhnědnout
4. Nakrájené papriky, baklažány a cibuli nasypeme k masu a společně dusíme, až cibule zesklovatí, pak pokrm osolíme, dochutíme majoránkou, pepřem a jemně rozsekaným stroužkem česneku
5. Zalijeme horkým vývarem, necháme vzkypět, pak oheň pod kotlíkem zmírníme a vaříme zakryté poklicí tak 25 minut
6. Polévkové nudle uvaříme zvlášť, v mírně osolené vodě, měkké prolijeme studenou vodou a necháme okapat, nebo použijeme instantní nudle, ty se nemusí předvařovat
7. Rajčata přelijeme vařící vodou, oloupeme, nakrájíme na osminky a spolu s nudlemi přidáme do polévky, vše v ní krátce prohřejeme, nakonec povrch polévka posypeme nesekanou petrželkou nebo pažitkou
8. Polévku ochutnáme, případně ještě dochutíme kořením a solí a podáváme horkou s chlebem.

Doporučení:

Mleté maso lze nahradit i kousky vepřového a hovězího masa na polévku. Zeleninu můžeme obměnit, vhodná je například také mrkev, cuketa, květák, hrášek … Pokud nemáme kde nudle uvařit, hodíme je do polévky 10-15 minut před koncem její přípravy, aby stihly změknout.

Poznámka:

Tato polévka se dá samozřejmě uvařit jak v kotlíku, tak v klasickém hrnci.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

Jak si zpříjemnit únorové dny? Lehkými a zároveň výživnými recepty z kvalitních surovin

Druhý měsíc roku může být poměrně vyčerpávající. Zima už je dlouhá a teplo ještě v nedohlednu. Čím si ale můžete zpříjemnit den, nebo třeba i noc? Kvalitním a dobrým jídlem, které vám hned zlepší náladu. Víte ovšem, jak vybírat potraviny, abyste si co nejvíce pochutnali? Podle log kvality umístěných na jejich obalech. A co tedy můžete zkusit uvařit? Naše nejnovější recepty, které se neobejdou bez některých z následujících ingrediencí – smetany, špenátu, kuřecího masa nebo těstovin. Dobrou chuť!

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy