REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Francouzský baklažánový kotlík

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tato zeleninová polévka je podle starého francouzského receptu, podává se horká s krajíčky chleba.


Ingredience:
400 gbaklažánů (lilků)
400 gmletého masa (vepřové a hovězí 1:1)
400 gcibule
250 grajčat
250 gkápií
120 gjemných polévkových nudlí
4 lžíceoleje
1 lžičkapepře
1/2 lžičkymajoránky
1,5 lvývaru
1 ksstroužek česneku
nasekaná zelená petrželka nebo pažitka
sůl

Postup:

1. Baklažány omyjeme, osušíme a nakrájíme podélně na plátky o síle asi 1-1,5 cm, z obou stran osolíme a necháme rozložené na tácu asi 30 minut vypotit, pak je opláchneme a nakrájíme na kostičky
2. Oloupanou cibuli nakrájíme na velké kousky, papriky zbavené jadřinců na proužky
3. V kotlíku rozehřejeme olej, přidáme maso a za stálého obracení a míchání ho necháme mírně zhnědnout
4. Nakrájené papriky, baklažány a cibuli nasypeme k masu a společně dusíme, až cibule zesklovatí, pak pokrm osolíme, dochutíme majoránkou, pepřem a jemně rozsekaným stroužkem česneku
5. Zalijeme horkým vývarem, necháme vzkypět, pak oheň pod kotlíkem zmírníme a vaříme zakryté poklicí tak 25 minut
6. Polévkové nudle uvaříme zvlášť, v mírně osolené vodě, měkké prolijeme studenou vodou a necháme okapat, nebo použijeme instantní nudle, ty se nemusí předvařovat
7. Rajčata přelijeme vařící vodou, oloupeme, nakrájíme na osminky a spolu s nudlemi přidáme do polévky, vše v ní krátce prohřejeme, nakonec povrch polévka posypeme nesekanou petrželkou nebo pažitkou
8. Polévku ochutnáme, případně ještě dochutíme kořením a solí a podáváme horkou s chlebem.

Doporučení:

Mleté maso lze nahradit i kousky vepřového a hovězího masa na polévku. Zeleninu můžeme obměnit, vhodná je například také mrkev, cuketa, květák, hrášek … Pokud nemáme kde nudle uvařit, hodíme je do polévky 10-15 minut před koncem její přípravy, aby stihly změknout.

Poznámka:

Tato polévka se dá samozřejmě uvařit jak v kotlíku, tak v klasickém hrnci.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Jablečné recepty ze statku

Sklizeň začíná a co může být lepšího než se probudit do slunného rána s ovocnými sady pod okny. Mnoho statků v Jižním Tyrolsku se zabývá pěstováním jablek a vyrábějí z nich nejeden kvalitní produkt. Jablečné sady se totiž rozléhají na 18 400 hektarech, díky kterým paří mezi největší uzavřené pěstitelské oblasti v Evropské unii. Na několika statcích si můžete vychutnat také kulinářské zážitky a pokud se budete chtít nějakému přiučit, selka vás recept ráda naučí. Malou ochutnávku z jihotyrolské kuchyně vám přinášíme i my v podobě tří jablečných receptů ze statků sdružení Roter Hahn.

číst dále ...

Dny českého piva

Každý rok poslední týden v září patří dnům českého piva. Vychutnejte si pivní speciály. Ochutnejte speciální menu. Nebo se seznamte se sládkem vašeho oblíbeného pivovaru. Dny českého piva slavíme celý týden a po celé zemi. Protože Václav prostě ví, co je pro národ dobré!

číst dále ...

Rakytník, ostružina, borůvka nebo arónie? Zdravím nabušené domácí shruby a limonády podle barmana Tomáše Kubíčka!

Naboostujte svou imunitu s úžasnými plody. Vyrobte si doma skvělé shruby a pijte pravidelně zdraví prospěšné limonády z darů přírody. Výroba shrubů je velmi jednoduchá, tak neváhejte a s chutí do toho. Recepty pro Vás připravil barman Tomáš Kubíček, který mimo své barmanské vášně přemýšlí i o zdravém způsobu života.

číst dále ...

Boj proti angíně? 6 rad, jak může pomoci i příroda

Zánět krčních mandlí (angínu), určitě nepodceňujte. Společně s odborníky přinášíme 6 rad, jak podpořit funkci imunitního systému v boji s nemocí nebo zasáhnout rovnou preventivně. Jak už třeba odpočinkem, vyvarováním se některých alergenů či úpravou jídelníčku.

číst dále ...

Experimentujte s moštem, dodá pokrmu šmrnc!

Pokud toužíte žít co nejvíce v souladu s přírodou, jednou z nejprostších cest je dopřávat si sezónní potraviny. A tou je v tuto chvíli bezpochyby jablečný mošt. Málokoho ovšem napadne použít ho do nějakého pokrmu. Přitom mu dodá jedinečnou chuť. Využití najde nejen nasladko, ale i naslano, třeba v kombinaci s masem. Mošty můžeme pořídit i v kvalitě bio, stejně tak jako další suroviny, které jsou součástí našich receptů. S výběrem mohou pomoci také značky kvality (např. „Biozebra“ nebo „Biolist“, Klasa, Regionální potravina). Možná vám dokonce šťáva z jablek v jídle zachutná natolik, že ji začnete přidávat naprosto kamkoliv.

číst dále ...

Vaše oblíbené zeleninové pokrmy v netradičním podání

Horké letní dny přímo vybízejí k tomu, abyste ve svém jídelníčku využili maximum z toho, co nám příroda právě nabízí. V žádném jiném ročním období nemáme takový výběr čerstvé zeleniny. Přidáním masa navíc získáte plnohodnotný hlavní chod. Co takhle vyzkoušet nové a překvapivé varianty oblíbených receptů, jako je odlehčená verze Caesar salátu nebo kuskus připravený jako řecký salát?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy