REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Francouzský baklažánový kotlík

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tato zeleninová polévka je podle starého francouzského receptu, podává se horká s krajíčky chleba.


Ingredience:
400 gbaklažánů (lilků)
400 gmletého masa (vepřové a hovězí 1:1)
400 gcibule
250 grajčat
250 gkápií
120 gjemných polévkových nudlí
4 lžíceoleje
1 lžičkapepře
1/2 lžičkymajoránky
1,5 lvývaru
1 ksstroužek česneku
nasekaná zelená petrželka nebo pažitka
sůl

Postup:

1. Baklažány omyjeme, osušíme a nakrájíme podélně na plátky o síle asi 1-1,5 cm, z obou stran osolíme a necháme rozložené na tácu asi 30 minut vypotit, pak je opláchneme a nakrájíme na kostičky
2. Oloupanou cibuli nakrájíme na velké kousky, papriky zbavené jadřinců na proužky
3. V kotlíku rozehřejeme olej, přidáme maso a za stálého obracení a míchání ho necháme mírně zhnědnout
4. Nakrájené papriky, baklažány a cibuli nasypeme k masu a společně dusíme, až cibule zesklovatí, pak pokrm osolíme, dochutíme majoránkou, pepřem a jemně rozsekaným stroužkem česneku
5. Zalijeme horkým vývarem, necháme vzkypět, pak oheň pod kotlíkem zmírníme a vaříme zakryté poklicí tak 25 minut
6. Polévkové nudle uvaříme zvlášť, v mírně osolené vodě, měkké prolijeme studenou vodou a necháme okapat, nebo použijeme instantní nudle, ty se nemusí předvařovat
7. Rajčata přelijeme vařící vodou, oloupeme, nakrájíme na osminky a spolu s nudlemi přidáme do polévky, vše v ní krátce prohřejeme, nakonec povrch polévka posypeme nesekanou petrželkou nebo pažitkou
8. Polévku ochutnáme, případně ještě dochutíme kořením a solí a podáváme horkou s chlebem.

Doporučení:

Mleté maso lze nahradit i kousky vepřového a hovězího masa na polévku. Zeleninu můžeme obměnit, vhodná je například také mrkev, cuketa, květák, hrášek … Pokud nemáme kde nudle uvařit, hodíme je do polévky 10-15 minut před koncem její přípravy, aby stihly změknout.

Poznámka:

Tato polévka se dá samozřejmě uvařit jak v kotlíku, tak v klasickém hrnci.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Příběh kešu oříšku

Přestože jde o jeden z nejoblíbenějších suchých plodů, o jeho původu se mezi lidmi ví jen velmi málo. Věděli jste například, že kešu oříšek roste na stromě jako pecka kešu jablíčka? Přečtěte si o tom, jak se kešu oříšky dostávají až na váš stůl, kdo je zpracovává a proč jsou dražší než většina jiných ořechů.

číst dále ...

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Velikonoční menu V.

Chutné velikonoční recepty logicky poskládané do slavnostního jídelního lístku. Inspirujte se a nezapomeňte k dobrému jídlu nabídnou svým strávníkům i dobré pití. Recepty v článku najdete po kliknutí na jejich název!

číst dále ...

Užijte si Velikonoce s delikátní nádivkou

Bude o Velikonocích hostit rodinu a přátele? To by na vaší sváteční tabuli neměla chybět nádivka. Hlavička, jak se jí také přezdívá, je tradiční pokrm, kterým už naše praprababičky vítaly jaro. Za ten dlouhý čas prošla její receptura mnoha obměnami, ale základ zůstává stejný. Pečivo, sníh z bílků, maso a čerstvé bylinky. Zkuste ji letos vyšperkovat ještě zeleninou a překvapte své hosty originálním receptem.

číst dále ...

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Vejce hrají o Velikonocích hlavní roli. Jak(á) vybrat?

Velikonoce jsou obdobím lidových tradic spojených s vítáním jara a oslavou plodnosti a zrození nového života. Jedny z nejvýznamnějších a nejkrásnějších svátků v roce jsou ale spojené také s přípravou a konzumací dobrého jídla a pití. A většina velikonočních receptů obsahuje vejce, potravinu s nejvyváženějším obsahem nutričně významných látek, které dodávají našemu tělu kvalitní bílkoviny. Vejce jsou vysoce stravitelné, mají skvělou schopnost zasytit a Velikonoce se bez nich zkrátka neobejdou. Jak je – a jaká vlastně – vybrat?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy