Vyzkoušejte letos na jaře upéct i něco kreativnějšího, než je beránek či velikonoční zajíček. Slaný focacciový Zlatý medvídek potěší nejen děti, ale i dospělé. Máte jen klasické formy? Nevadí, nevěste hlavu a stejně se do receptu pusťte, stojí totiž za to.
Ingredience:
125 g | mouky |
5 g | čerstvého droždí |
4 polévkové lžíce | olivového oleje (samostatně) |
1 polévková lžíce | strouhaného parmezánu |
1 hrst | bazalkových lístků |
75 ml | vlažné vody |
2 ks | rajčata |
1 ks | stroužek česneku |
3 špetky | soli |
1 špetka | cukru |
hrubá mořská sůl | |
pepř | |
sůl | |
forma na Haribo medvídky nebo i nějaká jiná |
Postup:
- V míse smíchejte droždí s vlažnou vodou a špetkou cukru, dokud se nerozpustí. Přidejte mouku a přikryté těsto nechte 10 minut odpočívat.
- Poté přidejte jednu lžíci olivového oleje a sůl a propracujte rukama do hladkého těsta. To pak přikryjte a nechte ho na teplém místě cca 1 hodinu kynout.
- Předehřejte troubu na 220 °C na horním a spodním ohřevu. Vymažte Haribo formu Zlatého medvídka tenkou vrstvou olivového oleje a vysypte trochou mořské soli.
- Znovu těsto dobře propracujte, dejte ho do formy a dobře jej vtlačte dovnitř. Těsto nechte ještě jednou 10 minut kynout. Pak prsty vytlačte do těsta malé prohlubně, pokapejte povrch olivovým olejem a posypte jej mořskou solí. Formu vložte do trouby a pečte focacciového medvídka 25 minut.
- Mezitím omyjte rajčata, rozčtvrťte je, odstraňte zbytky stopek a rozkrájejte na malé kousky. Omyjte bazalku, vytřepte ji dosucha a nahrubo ji natrhejte. Stroužek česneku oloupejte a rozdrťte jej na jemno. To vše v míse smíchejte s parmezánem a 2 polévkovými lžícemi olivového oleje. Okořeňte dle chuti solí a pepřem.
- Ještě teplého focacciového medvídka vyjměte z formy a servírujte jej s rajčatovo bazalkovou salsou.
Recept k článku: Jarní pečení pro celou rodinu