REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Česnekový květ

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Slaný skládaný koláč ve tvaru květu plněný česnekovo-máslovou náplní.


Ingredience:
Na těsto:
250 ghladké mouky
250 gpolohrubé mouky
30 gčerstvého droždí
250 mlmléka
100 mloleje
2 lžičkykrystalového cukru
2 lžičkysoli
1 hrstzelených bylinek
Na náplň:
150 gmásla neb margarínu
10-15 ksstroužků česneku
1/2 lžičkysoli
Ostatní:
papír na pečení
rozšlehané vejce na potření, semínka na posypání (lněné semínko, mák, slunečnice ...)

Postup:

1. Nejprve si připravíme těsto; smícháme sypké suroviny, do nich zapracujeme ostatní ingredience, vypracujeme těsto (můžeme použít domácí pekárnu), necháme kynout 1,5 hodiny
2. Vykynuté těsto rozdělíme na 3 bochánky, od největšího po nejmenší, všechny rozdělíme ještě na 4 čísti
3. Ingredience na náplň spolu také promícháme a rozdělíme na 3 části
4. Na velký plech položíme papír na pečení
5. Z největšího bochánku rozválíme 4 placky, ty naplníme 3 vrstvami náplně, skládáme je na sebe, 4 plát je vrchní, můžeme jím na okrajích ty spodní placky trochu zabalit, seskládané těsto přeneseme na plech a nožem rozkrájíme těsto do hvězdice na 8 paprsků, pozor, nedořezáváme až do kraje! Paprsky ve středu chytíme a vyklopíme směrem ven, to stejné uděláme i s druhými bochníky, ale pozor, paprsky řežeme ve středu těch předešlých, aby se pak pěkně střídaly, střední bochník naplníme a položíme do středu, stejně tak pak i bochník poslední
6. Celý květ potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme semínky a necháme chvíli nakynout
7. Pečeme při teplotě 170-180 °C dozlatova.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Iva Vargová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Dny českého piva

Každý rok poslední týden v září patří dnům českého piva. Vychutnejte si pivní speciály. Ochutnejte speciální menu. Nebo se seznamte se sládkem vašeho oblíbeného pivovaru. Dny českého piva slavíme celý týden a po celé zemi. Protože Václav prostě ví, co je pro národ dobré!

číst dále ...

Rakytník, ostružina, borůvka nebo arónie? Zdravím nabušené domácí shruby a limonády podle barmana Tomáše Kubíčka!

Naboostujte svou imunitu s úžasnými plody. Vyrobte si doma skvělé shruby a pijte pravidelně zdraví prospěšné limonády z darů přírody. Výroba shrubů je velmi jednoduchá, tak neváhejte a s chutí do toho. Recepty pro Vás připravil barman Tomáš Kubíček, který mimo své barmanské vášně přemýšlí i o zdravém způsobu života.

číst dále ...

Rychlé a chutné svačiny pro děti i dospělé podle Drůbežářského závodu Klatovy

Září a s ním spojený začátek nového školního roku je pro každého jinak náročný. Děti se těší na nové zážitky a kamarády a rodiče organizují, jak všechno zvládnout. Jeden z důležitých úkolů pro rodiče je připravit dětem svačinu, která je nejen nasytí ale bude zároveň i velmi pestrá. Ideálním řešením je ovoce, zelenina a k tomu jednoduché ale vydatné tipy od Drůbežářského závodu Klatovy. Kombinace křupavého čerstvého pečiva, svěží zeleniny a Kuřecí prsní zauzené šunky nejvyšší jakosti krájené, která je oceněná značkou kvalitních potravin KLASA a certifikátem České cechovní normy nebo Kuřecího dětského junioru bez přidaných E, tak potěší nejen malého školáka, ale i teenagera a neodolají ani samotní rodiče.

číst dále ...

Experimentujte s moštem, dodá pokrmu šmrnc!

Pokud toužíte žít co nejvíce v souladu s přírodou, jednou z nejprostších cest je dopřávat si sezónní potraviny. A tou je v tuto chvíli bezpochyby jablečný mošt. Málokoho ovšem napadne použít ho do nějakého pokrmu. Přitom mu dodá jedinečnou chuť. Využití najde nejen nasladko, ale i naslano, třeba v kombinaci s masem. Mošty můžeme pořídit i v kvalitě bio, stejně tak jako další suroviny, které jsou součástí našich receptů. S výběrem mohou pomoci také značky kvality (např. „Biozebra“ nebo „Biolist“, Klasa, Regionální potravina). Možná vám dokonce šťáva z jablek v jídle zachutná natolik, že ji začnete přidávat naprosto kamkoliv.

číst dále ...

Vaše oblíbené zeleninové pokrmy v netradičním podání

Horké letní dny přímo vybízejí k tomu, abyste ve svém jídelníčku využili maximum z toho, co nám příroda právě nabízí. V žádném jiném ročním období nemáme takový výběr čerstvé zeleniny. Přidáním masa navíc získáte plnohodnotný hlavní chod. Co takhle vyzkoušet nové a překvapivé varianty oblíbených receptů, jako je odlehčená verze Caesar salátu nebo kuskus připravený jako řecký salát?

číst dále ...

Ochutnejte nejznámější jídla z dánské kuchyně

Dánská kuchyně je pro většinu z nás spíše velkou neznámou, při pohledu na typická dánská jídla však brzy zjistíte, že by byla chyba ji nevyzkoušet. Vyniká totiž použitím čerstvých, lokálních surovin s důrazem na ingredience, které se pěstují či chovají přímo v Dánsku. Jídla inspirovaná dánskou kuchyní si můžete dopřát v rámci Dánského menu, které bude k dostání už příští týden na všech pobočkách Bageterie Boulevard.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy