REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Česnekový květ

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Slaný skládaný koláč ve tvaru květu plněný česnekovo-máslovou náplní.


Ingredience:
Na těsto:
250 ghladké mouky
250 gpolohrubé mouky
30 gčerstvého droždí
250 mlmléka
100 mloleje
2 lžičkykrystalového cukru
2 lžičkysoli
1 hrstzelených bylinek
Na náplň:
150 gmásla neb margarínu
10-15 ksstroužků česneku
1/2 lžičkysoli
Ostatní:
papír na pečení
rozšlehané vejce na potření, semínka na posypání (lněné semínko, mák, slunečnice ...)

Postup:

1. Nejprve si připravíme těsto; smícháme sypké suroviny, do nich zapracujeme ostatní ingredience, vypracujeme těsto (můžeme použít domácí pekárnu), necháme kynout 1,5 hodiny
2. Vykynuté těsto rozdělíme na 3 bochánky, od největšího po nejmenší, všechny rozdělíme ještě na 4 čísti
3. Ingredience na náplň spolu také promícháme a rozdělíme na 3 části
4. Na velký plech položíme papír na pečení
5. Z největšího bochánku rozválíme 4 placky, ty naplníme 3 vrstvami náplně, skládáme je na sebe, 4 plát je vrchní, můžeme jím na okrajích ty spodní placky trochu zabalit, seskládané těsto přeneseme na plech a nožem rozkrájíme těsto do hvězdice na 8 paprsků, pozor, nedořezáváme až do kraje! Paprsky ve středu chytíme a vyklopíme směrem ven, to stejné uděláme i s druhými bochníky, ale pozor, paprsky řežeme ve středu těch předešlých, aby se pak pěkně střídaly, střední bochník naplníme a položíme do středu, stejně tak pak i bochník poslední
6. Celý květ potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme semínky a necháme chvíli nakynout
7. Pečeme při teplotě 170-180 °C dozlatova.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Iva Vargová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy