Pokrm z mletého masa z italské kuchyně, tedy přesně jedna z jeho mnoha variant. Jde o masové válečky různě dochucené, obalené v mouce a pak opečené na olivovém oleji, nakonec podušené spolu se zeleninou ve vývaru a víně.
Ingredience:
500 g | mletého hovězího masa |
100 g | zelených fazolek |
2 ks | rajčata |
1 ks | kousek celeru |
1 ks | mrkve |
1 ks | cibule |
1 ks | vejce |
2 dl | vývaru z kostí |
1 dl | bílého vína |
citronová šťáva | |
hladká mouka | |
olivový olej | |
rozmarýn | |
máslo | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Mleté maso promícháme s nakrájenou cibulí, ochutíme oreganem, rozmarýnem, osolíme, opepříme, spojíme vejcem, vytvarujeme válečky, ty obalíme v hladké mouce a opečeme ze všech stran na olivovém oleji, odložíme stranou
- Na másle v hrnci orestujeme nakrájenou mrkev, celer, fazolky, zalijeme vývarem a vínem, vložíme polpety, dusíme pod pokličkou 20 minut
- Na závěr přidáme oloupaná nakrájená rajčata, ochutíme citronovou šťávou, solí, oreganem, bazalkou, dusíme ještě 10 minut
- Polpety na talíři přelijeme omáčkou, podáváme s těstovinami.