REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Flammkuchen (Tarte)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept z Alsaska na chutný slaný koláč z kynutého chlebového těsta obloženého slaninou, cibulí a dalšími ingrediencemi, v horké troubě zprudka upečeného dozlatova. Skvěle se hodí k vínu.


Ingredience:
150 ghrubé žitné mouky
100 ghladké mouky
2 lžíceolivového oleje
1/4 ks (10 g)droždí
sůl
Na dohotovení:
200 gprorostlé slaniny
125 gcrème fraîche s bylinkami
6 ksšalotky
1 svazekpažitky
olivový olej na pomaštění plechu
mouka na pomoučení pracovní plochy
(rohlíková strouhanka na posypání upečených koláčů)

Postup:

1. Obě mouky sesypeme na jednu hromadu, ve středu homole vytvoříme důlek, kam dáme rozdrobené kvasnice promíchané se 100 ml vlažné vody a trochou mouky, těsto překryjeme čistou utěrkou a necháme 15-20 minut vzejít kvásek
2. Přidáme olej, 1/
2 lžičky soli a 3-4 lžíce vlažné vody, na pomoučené pracovní ploše uhněteme hladké těsto, které necháme 40 minut odpočinout opět zakryté utěrkou
3. Slaninu nakrájíme na malé kostičky nebo hranolky, šalotky oloupeme a nakrájíme na tenké kroužky nebo kolečka, slaninu osmahneme dokřupava na suché pánvi bez tuku, šalotky na stejné pánvi po slanině jemně osmahneme, oboje spolu promícháme, slaninovou směs necháme prochladnout 4. Předehřejeme troubu na 240 °C (horkovzdušnou na 220 °) 5. Těsto zpracujeme, rozdělíme na 6 dílů a na pomoučené pracovní ploše vyválíme buď jeden velký ovál, který nakrájíme na obdélníky, nebo hned vyválíme 6 ks tenkých oválných koláčů, ty přendáme na plech vyložený papírem na pečení
6. Crème fraîche s bylinkami rozetřeme po povrchu koláčů a rozložíme slaninovou směs
7. Pečeme 15-20 minut, pak koláče vytáhneme a hojně posypeme pažitkou, případně i rohlíkovou strouhankou.

Doporučení:

Crème fraîche se může nahradit prolisovaným česnekem rozmíchaným v troše olivového oleje a kapky vody, koláče tak získají další chuťový rozměr.

Poznámka:

Crème fraîche lze koupit, nebo si ho vyrobit doma, recept zde: Créme fraiche.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Jaký je váš nejoblíbenejší aktuální pořad o vaření?

A máme tu novou anketu na téma: Jaký je váš nejoblíbenejší aktuální pořad o vaření? Vaříte rádi? Inspirujete se nejčastěji podle receptů slavných osobností, nebo raději vaříte podle obyčejných lidí? Sledujete rádi profesionální šou mistrů šéfkuchařů, nebojen se zájmem koukáte na různé soutěže o vaření?

číst dále ...

Užijte si Velikonoce s delikátní nádivkou

Bude o Velikonocích hostit rodinu a přátele? To by na vaší sváteční tabuli neměla chybět nádivka. Hlavička, jak se jí také přezdívá, je tradiční pokrm, kterým už naše praprababičky vítaly jaro. Za ten dlouhý čas prošla její receptura mnoha obměnami, ale základ zůstává stejný. Pečivo, sníh z bílků, maso a čerstvé bylinky. Zkuste ji letos vyšperkovat ještě zeleninou a překvapte své hosty originálním receptem.

číst dále ...

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Příběh kešu oříšku

Přestože jde o jeden z nejoblíbenějších suchých plodů, o jeho původu se mezi lidmi ví jen velmi málo. Věděli jste například, že kešu oříšek roste na stromě jako pecka kešu jablíčka? Přečtěte si o tom, jak se kešu oříšky dostávají až na váš stůl, kdo je zpracovává a proč jsou dražší než většina jiných ořechů.

číst dále ...

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Velikonoční menu V.

Chutné velikonoční recepty logicky poskládané do slavnostního jídelního lístku. Inspirujte se a nezapomeňte k dobrému jídlu nabídnou svým strávníkům i dobré pití. Recepty v článku najdete po kliknutí na jejich název!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy