REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Flammkuchen (Tarte)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept z Alsaska na chutný slaný koláč z kynutého chlebového těsta obloženého slaninou, cibulí a dalšími ingrediencemi, v horké troubě zprudka upečeného dozlatova. Skvěle se hodí k vínu.


Ingredience:
150 ghrubé žitné mouky
100 ghladké mouky
2 lžíceolivového oleje
1/4 ks (10 g)droždí
sůl
Na dohotovení:
200 gprorostlé slaniny
125 gcrème fraîche s bylinkami
6 ksšalotky
1 svazekpažitky
olivový olej na pomaštění plechu
mouka na pomoučení pracovní plochy
(rohlíková strouhanka na posypání upečených koláčů)

Postup:

1. Obě mouky sesypeme na jednu hromadu, ve středu homole vytvoříme důlek, kam dáme rozdrobené kvasnice promíchané se 100 ml vlažné vody a trochou mouky, těsto překryjeme čistou utěrkou a necháme 15-20 minut vzejít kvásek
2. Přidáme olej, 1/
2 lžičky soli a 3-4 lžíce vlažné vody, na pomoučené pracovní ploše uhněteme hladké těsto, které necháme 40 minut odpočinout opět zakryté utěrkou
3. Slaninu nakrájíme na malé kostičky nebo hranolky, šalotky oloupeme a nakrájíme na tenké kroužky nebo kolečka, slaninu osmahneme dokřupava na suché pánvi bez tuku, šalotky na stejné pánvi po slanině jemně osmahneme, oboje spolu promícháme, slaninovou směs necháme prochladnout 4. Předehřejeme troubu na 240 °C (horkovzdušnou na 220 °) 5. Těsto zpracujeme, rozdělíme na 6 dílů a na pomoučené pracovní ploše vyválíme buď jeden velký ovál, který nakrájíme na obdélníky, nebo hned vyválíme 6 ks tenkých oválných koláčů, ty přendáme na plech vyložený papírem na pečení
6. Crème fraîche s bylinkami rozetřeme po povrchu koláčů a rozložíme slaninovou směs
7. Pečeme 15-20 minut, pak koláče vytáhneme a hojně posypeme pažitkou, případně i rohlíkovou strouhankou.

Doporučení:

Crème fraîche se může nahradit prolisovaným česnekem rozmíchaným v troše olivového oleje a kapky vody, koláče tak získají další chuťový rozměr.

Poznámka:

Crème fraîche lze koupit, nebo si ho vyrobit doma, recept zde: Créme fraiche.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Hrátky s čokoládou

Inspirujte se tímto originálním videem a ozdobte dezerty netadičními čokoládovými tvary. Podévejte se, co dokáže led či studená voda s rozpuštěnou čokoládou. Nejsou to kouzla, jen um šikovných cukrářů. :)

číst dále ...

Italská kuchyně sahá až do pravěku, jak se zrodila a měnila v průběhu staletí?

Kdo by neznal skvělou pizzu nebo italské těstoviny s rozmanitými druhy omáček? Italská kuchyně je jednou z nejrozšířenějších na světě a její základy můžeme stopovat až do neolitu. Vydáme se na cestu italského jídla od jeho počátků až do dnešních dnů. A změn je za ta staletí požehnaně.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Při očistě organismu pomůže i konopí

Nejlepší očistou pro tělo je dodržování zdravého životního stylu, tedy dostatek pohybu a kvalitního spánku a pravidelná a zdravá strava. Chcete-li se pročistit, určitě dopřejte svému tělu dostatek ovoce a zeleniny, které vám dodá energii a dobrý pocit. Svůj jídelníček celkově odlehčete a nebojte se na něj zařadit také konopí, které je zdrojem všech pro tělo potřebných látek.

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy