Tyhle muffinky se můžou zdát obyčejné, ale až je ochutnáte, uvěříte v opak. Díky banánu a avokáda jsou krásně vláčné a krémové. Prášek z kořene maca jim zase dodá spoustu minerálních látek. Třešničkou na dortu je však skořicová chuť, kterou doplňují pekanové ořechy společně se zkaramelizovaným datlovým sirupem na vrchu.
Ingredience:
Na 6 muffinů potřebujete: | |
100 g | bezlepkové mouky |
10 g | prášku z kořene macy |
70 ml | rostlinného mléka |
1/2 balíčku | skořicového cukru |
3 lžičky | bezlepkového kypřícího prášku |
1 ks | banán (zralý) |
1 ks | vejce |
1/2 ks | avokáda |
stéviové kapky či jiné sladidlo na doslazení | |
Dozdobení a dochucení: | |
pekanové ořechy | |
datlový sirup | |
skořice |
Postup:
- Nejprve si ve větší míse smícháme suché suroviny (mouku, kypřící prášek, cukr, macu). Do mixéru vložíme avokádo a banán s trochou rostlinného mléka a rozmixujeme do hladka. Směs z mixéru poté přilijeme k suché směsi, společně s vejcem a zbytkem mléka. Vzniklé těsto by mělo mít krémovou konzisteci. Necháme ho chvilku odstát a poté jím plníme formu na muffiny.
- Použít můžeme silikonovou formu nebo klasický plech, který buď vymažeme, nebo vyložíme košíčky. Těsto vlijeme do výšky přibližně ¾ formy. Když máme formu vyplněnou, klepneme s ní párkrát o linku, aby se těsto vyhladilo. Poté každý muffin posypeme skořicí, vmáčkneme doprostřed pekanový oříšek a zakápneme trochou datlového sirupu.
- Formu vložíme do předehřáté trouby na 175°C a to na přibližně 20-25 minut a pečeme do zlatova. I když budete těsto kontrolovat špejlí, bude se trochu lepit, takže se toho nemusíte bát. Po vytáhnutí z trouby necháme muffiny zcela vychladnout. Poté už můžeme podávat. Dobrou chuť.
Zdroj: www.blendea.cz