Brownies a fazole. Na první pohled toto spojení nedává tak docela smysl, ale až ochutnáte, pochopíte. Původní čokoládovou pochoutku z mouky, vajec a cukru, si zastánci zdravé výživy přetvořili v dobrotu plnou luštěnin, aby tak mlsání neneslo následky hříchu v jejich bocích.
Ingredience:
400 g | konzervované cizrny |
125 g | přírodního krupicového cukru |
100 g | bílého jogurtu |
40 g | kakaa |
2 ks | velká vejce |
2 lžíce | řepkového nebo slunečnicového oleje |
1 lžíce | instantní kávy |
2 lžičky | bezfosfátového prášku na pečení (vinný kámen) |
případně úlomky bílé čokolády, nalámané ořechy... | |
forma o velikosti 20 x 20 cm | |
papír na pečení |
Postup:
- Formu vyložíme papírem na pečení, kávu rozpustíme v 1 lžíci vroucí vody a dáme do nádoby robotu, cizrnu scedíme, ale nálev si necháme!
- Cizrnu dáme do nádoby robotu spolu s vejci, olejem, cukrem a jogurtem, rozšleháme na hladkou kaši
- Přidáme kakao a prášek do pečiva a 75 ml nálevu z cizrny a opět vše chvíli mixujeme
- Tekuté těsto pak vlijeme do připravené formy, můžeme posypat úlomky čokolády, ořechy…
- V troubě vyhřáté na 180 °C pečeme 20 až 25 minut, až se těsto usadí, na povrchu vznikne lesklá vrstvička, ale těsto uvnitř zůstane ještě vláčné
- Brownies necháme vychladnout ve formě až po vychladnutí ho rozkrájíme.
Recept k článku: Luštěniny jako základ moderní kuchyně