Recept pochází z restaurace El Bulli, která byla ve své době proslulá tím, že se rok co rok držela na předních příčkách žebříčku 50 nejlepších světových restaurací. Ale nebojte se! Nejedná se o komplexní michelinský pokrm. Je to jednoduchá polévka z kuchařky The Family Meal, kterou vydal šéfkuchař El Bulli Farrán Adria pro každého domácího nadšence do gastronomie. Jako všechny z receptů je jednoduchá na přípravu, ale oslní!
Ingredience:
660 g | bílých fazolí El Navarrico, okapaných |
1 konzerva | slávek v sidře, Agromar |
1,5 šálku | zeleninového vývaru |
1/3 šálku | rajčatové passaty |
1 lžíce | extra panenského olivového oleje |
1/4 lžičky | čerstvého tymiánu, nasekaného (nebo 1/8 lžičky sušeného) |
1/4 lžičky | čerstvého rozmarýnu, nasekaného (nebo 1/8 lžičky sušeného) |
1 ks | stroužek česneku |
1 ks | bobkový list, čerstvý (nebo 1/2 sušeného) |
1/2 ks | velké cibule nakrájené najemno |
Picada: | |
1 šálek | čerstvé petrželové natě, nahrubo nasekané |
1/4 hrnku | celých lískových ořechů, bez slupky (lze použít i mandle) |
2 lžíce | extra panenského olivového oleje |
1/2 lžičky | soli |
1 ks | stroužek česneku, nahrubo nasekaný |
Postup:
- Ve velkém hrnci rozehřejte olej na střední teplotu. Přidejte česnek, cibuli, bylinky a vařte za pravidelného míchání 8 minut, dokud cibule není zlatohnědá.
- Přidejte rajčatovou passatu a vařte na mírném ohni dalších 8 minut, dokud rajčata neztmavnou a nezhoustnou. Na tomto kroku nešetřete časem, je klíčový!
- Vmíchejte fazole a poté zeleninový vývar. Nastavte teplotu tak, aby vše jemně bublalo a vařte 15 minut bez poklice.
- Vyjměte 2/3 šálku (150 ml) polévky, rozmixujte do hladka a poté vmíchejte zpět do polévky, aby se vývar zahustil. Na posledních 5 min přidejte slávky bez nálevu.
- Těsně před podáváním přidejte 2 polévkové lžíce picady.
Picada:
- Předehřejte malou pánev na střední teplotu.
- Přidejte lískové ořechy a často s pánví hýbejte, dokud nebudou hezky opečené.
- Lískové ořechy rozmixujte nahrubo s petrželí, česnekem, promíchejte s olivovým olejem a dochuťte solí.
Picada je jednou z charakteristických omáček a kulinářských technik v katalánské kuchyni. Prapůvodně se připravovala z mandlí a sousední středomořské kuchyně, jako ta italská, mají v podstatě podobné omáčky, například pesto. Není to ale samostatná omáčka, jako je například majonéza, ale přidává se do jídla během vaření na dochucení nebo jako závěrečný krok na dozdobení.
Poznámka:Bílé fazole El Navarrico zakoupíte zde, slávky v sidře, Agromar zakoupíte zde, olivový olej použijte například tento: Extra panenský olivový olej, Seleccion, Melgarejo, 0,5l.