REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Fazolová polévka z restaurace El Bulli s petrželovou picadou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept pochází z restaurace El Bulli, která byla ve své době proslulá tím, že se rok co rok držela na předních příčkách žebříčku 50 nejlepších světových restaurací. Ale nebojte se! Nejedná se o komplexní michelinský pokrm. Je to jednoduchá polévka z kuchařky The Family Meal, kterou vydal šéfkuchař El Bulli Farrán Adria pro každého domácího nadšence do gastronomie. Jako všechny z receptů je jednoduchá na přípravu, ale oslní!


Ingredience:
660 gbílých fazolí El Navarrico, okapaných
1 konzervaslávek v sidře, Agromar
1,5 šálkuzeleninového vývaru
1/3 šálku rajčatové passaty
1 lžíceextra panenského olivového oleje
1/4 lžičkyčerstvého tymiánu, nasekaného (nebo 1/8 lžičky sušeného)
1/4 lžičky čerstvého rozmarýnu, nasekaného (nebo 1/8 lžičky sušeného)
1 ksstroužek česneku
1 ksbobkový list, čerstvý (nebo 1/2 sušeného)
1/2 ksvelké cibule nakrájené najemno
Picada:
1 šálekčerstvé petrželové natě, nahrubo nasekané
1/4 hrnkucelých lískových ořechů, bez slupky (lze použít i mandle)
2 lžíceextra panenského olivového oleje
1/2 lžičkysoli
1 ksstroužek česneku, nahrubo nasekaný

Postup:
  1. Ve velkém hrnci rozehřejte olej na střední teplotu. Přidejte česnek, cibuli, bylinky a vařte za pravidelného míchání 8 minut, dokud cibule není zlatohnědá.
  2. Přidejte rajčatovou passatu a vařte na mírném ohni dalších 8 minut, dokud rajčata neztmavnou a nezhoustnou. Na tomto kroku nešetřete časem, je klíčový!
  3. Vmíchejte fazole a poté zeleninový vývar. Nastavte teplotu tak, aby vše jemně bublalo a vařte 15 minut bez poklice.
  4. Vyjměte 2/3 šálku (150 ml) polévky, rozmixujte do hladka a poté vmíchejte zpět do polévky, aby se vývar zahustil. Na posledních 5 min přidejte slávky bez nálevu.
  5. Těsně před podáváním přidejte 2 polévkové lžíce picady.

Picada:

  1. Předehřejte malou pánev na střední teplotu.
  2. Přidejte lískové ořechy a často s pánví hýbejte, dokud nebudou hezky opečené.
  3. Lískové ořechy rozmixujte nahrubo s petrželí, česnekem, promíchejte s olivovým olejem a dochuťte solí.
Doporučení:

Picada je jednou z charakteristických omáček a kulinářských technik v katalánské kuchyni. Prapůvodně se připravovala z mandlí a sousední středomořské kuchyně, jako ta italská, mají v podstatě podobné omáčky, například pesto. Není to ale samostatná omáčka, jako je například majonéza, ale přidává se do jídla během vaření na dochucení nebo jako závěrečný krok na dozdobení.

Poznámka:

Bílé fazole El Navarrico zakoupíte zde, slávky v sidře, Agromar zakoupíte zde, olivový olej použijte například tento: Extra panenský olivový olej, Seleccion, Melgarejo, 0,5l.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Detoxikace organismu

Cítíte se unavení a bez energie? Ponuré, zamračené počasí vás přivádí k šílenství? Máte depresi? Nezoufejte! Možná jen potřebujete pročistit tělo od různých škodlivých látek, které jste za poslední měsíce do sebe dostali a to nejen jídlem, ale také díky prostředí, ve kterém se všichni pohybujeme. Detoxikujte se tedy! A co je to vlastně detoxikace? Ta slouží k vyloučení jedů neboli toxinů z těla a provádí se především zásadní změnou pitného režimu a změnou jídelníčku.

číst dále ...

Fialové brambory (odrůda Blue Star a odrůda Valfi)

Již několik let se objevují na českém trhu fialové brambory. Sice vypadají svým vzhledem, tedy především barvou dost jedovatě, ale jsou velmi zdravé. Fialová barva je způsobena flavonoidy, které patří mezi přírodní antioxidanty, které působí příznivě na civilizační choroby. Fialové brambory obsahují těchto látek 3x – 4x více než klasické žluté odrůdy. Platí, čím jsou tmavší, tím jsou zdravější.

číst dále ...

Zapomenuté topinambury mají opět zelenou

Topinambury se v Čechách pěstují od 17. století. V době třicetileté války zachránily mnoho obyvatel před hladomorem, stejně, jako v Americe přistěhovalce. Naučili je pěstovat a konzumovat indiáni z kmene Topinambus, podle kterého dostali své jméno – topinambury. Do Evropy je přivezli v roce 1607 námořníci a jako první se začaly pěstovat ve Francii, přes Německo se pak dostaly do Čech.

číst dále ...

Banánová chaloupka vytvořená pomocí krabic od džusu

Recept na chaloupku z čokolády, tvarohového krému, dlouhých cukrářských piškotů a banánů, popsaný pěkně krok za krokem, doplněný o názorné fotografie postupu. Ozdobte ji dle fantazie, může to být chaloupka “Jejžíškovská”, stejně tak chaloupka Smolíčka pacholíčka, nebo jen chaloupka strýčka Toma. Každopádně si na ní určitě všichni pochutnají. Ale pozor! Nezapomeňte si před tím koupit dva velké, dvoulitrové džusy, protože právě krabice od džusu, v tomto receptu, hrají významnou roli.

číst dále ...

Špajz nebo skříň? Jak uložit trvanlivé potraviny

Mouka, cukr, konzervy či těstoviny. Trvanlivé potraviny často nakupujeme ve velkém do zásoby. Kam je ale uložit, aby vydržely dlouho a nemuseli jsme je po měsíci vyhazovat? A jak si poradit s ukládáním, když nemáme spíž?

číst dále ...

Zapomeňte na drastické diety. Poradíme jak na lednový očistný detox

Vánoce jsou sice svátky klidu a míru, svou nezastupitelnou roli v nich hraje ale také dobré jídlo. Spousta dobrého jídla. Pokud jste si ho během konce roku neodpírali a teď koketujete s myšlenkou, že dny hýření vybalancujete rychlou, drastickou dietou, máme pro vás alternativní tip: vyzkoušejte raději očistný detox.

číst dále ...

Bohatství ukryté pod slupkou buráků

Arašídy, buráky nebo burské oříšky, všechna označení nesou plody podzemnice olejné, které většina z nás považuje za oříšky, přestože se jedná o luštěninu. Arašídy však díky své chuti přesto zůstanou pro většinu z nás oříšky, které si budeme dopřávat ještě s větší chutí, jakmile zjistíme, jaké bohatství se ukrývá pod jejich skořápkou.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy