REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ementálové vločky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Úžasně dekorativní slané mlsání vhodné jak k čaji, tak k dobrému vínu či pivu. Vločky lze nahradit i jinými tvary, ale právě vločky dodávají této slano-sýrové dobrotě ten jedinečný vzhled.


Ingredience:
170 gpolohrubé mouky
125 gstudeného másla
50 gjemně strouhaného ementálu
125 mlsmetany 31 %
2 lžícehladké mouky na podsypání
1 lžičkasoli
vykrajovátka na cukroví - různé tvary
potravinářská fólie a papír na pečení
na potření zozšlehané vejce a na posyp hrubá sůl, kmín, sezam, mák ...

Postup:

1. Studené máslo nastrouháme na hrubém struhadle, smícháme s moukou, solí, jemně nastrouhaným sýrem a šlehačkou, vypracujeme vláčné, měkké těsto
2. Připravené těsto zabalíme do folie a necháme cca 1 hodinu v chladu odpočinout
3. Na podsypaném vále vyválíme na pláto síle cca 5 mm a vykrajujeme libovolné tvary, z této dávky vychází cca 50 kousků
4. Pomašlujeme rozšlehaným vejcem, libovolně zdobíme a pečeme na 180 °C do zrůžovění.

Doporučení:

Sýr použijeme jakýkoliv, podle oblíbenosti, jen pak přizpůsobíme množství soli. Lze také vykrájet a upéct jednoduché dukátky a použít jako základ na kanapky.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Jana Šenkyříková

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy