REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Eierschecke alias vaječný koláč

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Křehký třívrstvý koláč, specialita ze Saska a Durynska.


Ingredience:
Na těsto:
200 ghladké mouky + na vysypání formy
65 gmásla + vymazání formy
40 gcukru krupice
1 ksvejce
100 mlmléka
1/2 balíčkuprášku do pečiva
Na tvarohovou náplň:
500 gpolotučného tvarohu
100 gcukru krupice
50 gmásla
1 ksvejce
1/2 lnízkotučného mléka
1 balíčekvanilkového pudinku
Na vršek:
100 gmásla
70 gcukru krupice
3 ksvajec

Postup:

1. Změklé máslo utřeme s krupicovým cukrem, přidáme vejce, mléko, promícháme, pak postupně přimícháme hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva a těsto rovnoměrně rozetřeme do máslem vymazané a moukou vysypané dortové formy o průměru 25 cm
2. Připravíme si tvarohovou náplň; změklé máslo, vejce, krupicový cukr a tvaroh spolu utřeme, přidáme polovinu pudinku uvařeného podle návodu, promícháme a rozprostřeme na těsto
3. Žloutky s krupicovým cukrem a změklým máslem utřeme do pěny, smícháme se zbývajícím pudinkem a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků, přendáme do formy a povrch uhladíme
4. Vložíme do spodní části předehřáté trouby na 170 °C a pečeme asi 1 hodinu, aby bílkový povrch nezhnědl, přikryjeme koláč nejpozději po 10 minutách pečení alobalem a pak už pečeme zakrytý (před koncem pečení můžeme alobal sejmout, aby koláč zezlátl, ale musíme si pečení pohlídat).

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

7 potravin, kvůli kterým nemůžete usnout

V současnosti se nemalá část populace potýká s nedostatkem spánku. Na vině mohou být starosti s prací, se školou, ale také s pandemií koronaviru, kdy se bojíme o své zdraví. Mnoho z nás moc dobře zná pocit, kdy si jdeme lehnout, dlouhé hodiny se převalujeme ze strany na stranu a nemůžeme usnout. Stoupá pocit zoufalství, začínáme se potit, únava se zvyšuje, ale tolik potřebný spánek nepřichází. Na vině mohou být potraviny, které zkonzumujeme během večera. O kterých je řeč?

číst dále ...

Nová anketa! Váš nejoblíbenější český zákusek?

Díky dotazu jednoho našeho čtenáře jsme zjistili, že nás v redakci také velmi zajímá, jaký český zákusek patří mezi ten nejoblíbenější. A proto pusťte se do hlasování, ať víme, jakou laskominu si nejčastěji my Češi vlastně dopřejeme.

číst dále ...

Objevte vaření s Rio Mare a vyzkoušejte zbrusu nové recepty – pochutnáte si a navíc můžete soutěžit o parádní výhry!

Pravá chuť slunné Itálie u vás doma. Jarní soutěž s Rio Mare je v plném proudu a zkusit štěstí může opravdu každý! Je to snadné, stačí zakoupit libovolný produkt Rio Mare kdekoli po celé České republice včetně e-shopů, zaregistrovat účtenku na www.riomaresoutez.cz a pak jen na konci měsíce doufat, že budete ti šťastní vylosování.

číst dále ...

Jarní polévky do každého jídelníčku

Špenátová, kedlubnová nebo cibulová polévka – nahlédněte pod pokličku oblíbených jarních polévek a inspirujte se třeba při vaření nedělního obědu. Osvěží, a navíc přinesou do kuchyně jaro. Ať už sáhnete po krémové konzistenci nebo té klasické, uděláte radost nejen sobě, ale i vašemu tělu. Dejte si však pozor, ze kterých produktů polévky připravujete.

číst dále ...

Proč vás honí mlsná a jak si s ní poradit

Sladká chuť je ta první, kterou jako miminka poznáme. Máme ji spojenou s příjemnými pocity, a právě proto je cesta k omezení cukru tak těžká. A také proto, že tu jsou situace, které máme se sladkostmi odjakživa spojené. Chystáte se na návštěvu? Skočíte do cukrárny pro dortíky. Neuspokojil vás dostatečně oběd? Dopucnete se dezertem. Ocitli jste se ve stresové situaci? Zaženete ji čokoládou. Začnete-li přemýšlet nad tím, kde všude a za jakých okolností nás cukr provází, zjistíte že je možná na čase zpozornět.

číst dále ...

Kapusta, polníček a řeřicha. Pusťte jaro do své kuchyně

Kvetoucí stromy a zpívající ptáci nám dávají jasně najevo, že je jaro už konečně tady. Kromě sluníčka a probouzející se přírody už také vykukuje první zelenina. Je tak nejvyšší čas dát sbohem vydatným a hutným pokrmům a otevřít se lehčím variantám. Mladá jarní zelenina vesměs nevyžaduje žádné složité úpravy a její chuť vynikne i krátkým varem. Báječná je však i zasyrova. Představíme vám 3 druhy zeleniny, které by neměly chybět v žádném jarním salátu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy