REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Máslová štola

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vánoční zákusek z Německa. Kyprá buchta hojně posypaná vrstvou moučkového cukru, plněná rozinkami, mandlemi a kandovaným ovocem.


Ingredience:
500 gpolohrubé mouky
250 gmásla
150 gmoučkového cukru
80 gsekaných mandlí
80 gkandovaného ovoce
80 grozinek
125 mlmléka
2 ksroztlučené hřebíčky
1 kskostky droždí
trocha mletého muškátového oříšku
trocha mletého nového koření
špetka soli
rum
Na ozdobu:
80 gmoučkového cukru
50 gmásla

Postup:

1. Den před přípravou přebereme rozinky, propláchneme je, na hodinu namočíme do studené vody, potom je necháme odkapat, zalijeme rumem a necháme pod pokličkou v chladničce přes noc nabobtnat, druhý den přidáme do rumu i kandované ovoce
2. Z vlažného mléka, lžíce cukru a rozdrobeného droždí připravíme kvásek, necháme ho v teple vzejít
3. Prosátou mouku dáme do mísy, přidáme kvásek, promícháme a necháme chvíli kynout
4. Do těsta přidáme koření, cukr, rozpuštěné máslo a špetku soli, důkladně prohněteme, pak necháme těsto 1 hodinu kynout
5. Do vykynutého těsta zamícháme okapané rozinky, kandované ovoce a znovu důkladně prohněteme
6. Z těsta na pomoučeném vále vyválíme silnou, podlouhlou placku, tu po délce přehneme a kousek založíme pod protější okraj, tak aby vznikl klasický tvar štoly, těsto necháme na plechu dalších 90 minut kynout
7. Štolu pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova
8. Hotovou, ještě horkou potřeme rozpuštěným máslem a hojně posypeme moučkovým cukrem.

Doporučení:

Takto vyrobenou štolu uchováváme v alobalu nebo potravinářské fólii. Vydrží i několik týdnů.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

Když nemůžete do kavárny: Jak na výborný domácí brunch

Nenechte se negativně ovlivnit už pěkně dlouho trvajícími omezeními a dopřejte si krásné ráno, přestože nemůžete do oblíbené kavárny. Máme pár tipů, jak si doma připravit ten nejlepší dopolední brunch.

číst dále ...

7 potravin, kvůli kterým nemůžete usnout

V současnosti se nemalá část populace potýká s nedostatkem spánku. Na vině mohou být starosti s prací, se školou, ale také s pandemií koronaviru, kdy se bojíme o své zdraví. Mnoho z nás moc dobře zná pocit, kdy si jdeme lehnout, dlouhé hodiny se převalujeme ze strany na stranu a nemůžeme usnout. Stoupá pocit zoufalství, začínáme se potit, únava se zvyšuje, ale tolik potřebný spánek nepřichází. Na vině mohou být potraviny, které zkonzumujeme během večera. O kterých je řeč?

číst dále ...

Nová anketa! Váš nejoblíbenější český zákusek?

Díky dotazu jednoho našeho čtenáře jsme zjistili, že nás v redakci také velmi zajímá, jaký český zákusek patří mezi ten nejoblíbenější. A proto pusťte se do hlasování, ať víme, jakou laskominu si nejčastěji my Češi vlastně dopřejeme.

číst dále ...

3 snadné a zdravé recepty pro každého!

Chybí vám dovolená u moře, tamější jídlo? Připomeňte si cestování alespoň tematickou večeří s cizokrajným jídlem. A potěšte celou rodinu společně s osvědčenými produkty od Drůbežářského závodu Klatovy.

číst dále ...

Jarní polévky do každého jídelníčku

Špenátová, kedlubnová nebo cibulová polévka – nahlédněte pod pokličku oblíbených jarních polévek a inspirujte se třeba při vaření nedělního obědu. Osvěží, a navíc přinesou do kuchyně jaro. Ať už sáhnete po krémové konzistenci nebo té klasické, uděláte radost nejen sobě, ale i vašemu tělu. Dejte si však pozor, ze kterých produktů polévky připravujete.

číst dále ...

Proč vás honí mlsná a jak si s ní poradit

Sladká chuť je ta první, kterou jako miminka poznáme. Máme ji spojenou s příjemnými pocity, a právě proto je cesta k omezení cukru tak těžká. A také proto, že tu jsou situace, které máme se sladkostmi odjakživa spojené. Chystáte se na návštěvu? Skočíte do cukrárny pro dortíky. Neuspokojil vás dostatečně oběd? Dopucnete se dezertem. Ocitli jste se ve stresové situaci? Zaženete ji čokoládou. Začnete-li přemýšlet nad tím, kde všude a za jakých okolností nás cukr provází, zjistíte že je možná na čase zpozornět.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy