Džem připravený z rozvařených jahod a švestek, ochucený cukrem.
Ingredience:
Na 4 sklenice po 375 ml: | |
500 g (čisté váhy) | jahod |
500 g (čisté váhy) | švestek |
500 g | krystalového cukru |
1 lžička | kyseliny citronové |
1 ks | balení Gelfix Extra 2:1 |
Postup:
1. Jahody omyjeme, odstopkujeme, nakrájíme na kousky nebo rozmačkáme
2. Švestky propláchneme, odpeckujeme, nakrájíme na malé kousky nebo rozmixujeme
3. Ovoce dáme do kastrolu, přidáme 3 lžíce krystalového cukru promíchaného s Gelfixem Extra, vše promícháme, pak přidáme kyselinu citronovou a za stálého míchání přivedeme k varu, když vše začne probublávat, přidáme za stálého míchání zbytek cukru
4. Vše opět přivedeme k varu a necháme opět za stálého míchání přejít prudkým varem, pak odstavíme z tepla a sebereme případnou pěnu
5. Džemem naplníme čistě vymyté sklenice a ihned uzavřeme.