Na kostky nakrájená dužina dýně, pečená v troubě, pak orestovaná na pánvi, podávaná jako příloha, případně rozmačkaná jako pomazánka.
Ingredience:
1 ks | menší dýně (Hokkaido) |
1 ks | cibule |
2-3 lžíce | sádla |
1-2 lžíce | másla |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Dýni rozřízneme a vydlabeme semínka, dužinu nakrájíme na 2 cm široké kostky, které vyskládáme na tukem vymazaný plech
2. Pečeme v troubě vyhřáté na 190-200 °C přibližně 15-20 minut
3. Na sádle lehce osmahneme na kostičky nakrájenou cibulku, přidáme 1-2 lžíce másla a vlažnou dýni
4. Lehce osolíme, okořeníme pepřem a za občasného promíchání restujeme 10-15 minut, až cibulka zesklovatí a dýně vypadá jako škvarky
5. Pokud zbude hodně tuku, tak ho slijeme, škvarky servírujeme ihned jako teplou přílohu, nebo je podáváme jen tak s chlebem.
Studené škvarky můžeme rozmačkat s tukem na kaši a použít jako pomazánku.