Upečená sekaná z mletého masa ve tvaru šišky, obalená slaninou, posypaná sýrem, zapečená a podávaná se zeleninovou omáčkou.
Ingredience:
750 g | mletého masa (vepřové+hovězí) |
300 g | sterilovaných kukuřičných zrn |
150 g | slaniny |
100 g | tvrdého sýra |
4 lžíce | hořčice |
3 lžíce | kečupu |
2 lžíce | oleje |
3 ks | česneku |
2 ks | vajec |
2 ks | cibule |
1 ks | svazku pažitky |
1 ks | žemle |
1 ks | snítky tymiánu |
1 ks | snítky petrželky kudrnky |
mletý pepř | |
sůl | |
Na omáčku: | |
600 g | polévkové zeleniny |
150 g | lučiny |
100 g | hrášku |
500 ml | vývaru |
4 lžíce | sójové omáčky |
mletý pepř |
Postup:
1. Do mísy dáme mleté maso, přidáme předem namočenou žemli, na jemno nasekaný tymián, petrželku i pažitku, oloupané, na drobno nakrájené cibule, oloupané prolisované stroužky česneku, vejce, hořčici, kečup, okapanou kukuřici, sůl, mletý pepř a vše důkladně promícháme
2. Ze směsi uděláme šišku, dáme do olejem vymazaného pekáčku, vložíme do trouby a pečeme při 190 °C dozlatova (asi 45 minut)
3. Pak sekanou poklademe plátky slaniny, posypeme nastrouhaným sýrem a zapečeme, vyndáme z pekáčku a uchováme v teple
4. Do pekáčku s výpekem přidáme zeleninu, přilijeme vývar, prohřejeme, zahustíme lučinou a dochutíme sójovou omáčkou i pepřem
5. Hotovou sekanou nakrájíme na plátky, přidáme zeleninovou omáčku a podáváme s vařenými bramborami.