Plátky kýty opečené na sádle, pak podušené ve vývaru, ke konci přípravy doplněné o vařenou sladkou mrkev a hrášek.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
500 g | hovězí kýty |
100 g | sterilovaného hrášku |
50 g | slaniny |
500 ml | hovězího vývaru |
2 lžíce | sádla |
1 lžíce | másla |
3 ks | stroužky česneku |
2 ks | větší mrkve |
2 ks | cibule |
bobkový list | |
nové koření | |
cukr | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Plátky kýty nasolíme, opepříme a zprudka opečeme po obou stranách na sádle
2. Maso vyjmeme a do výpeku vložíme nakrájenou slaninu, necháme vyškvařit, pak přidáme cibuli a když zezlátne, vrátíme do hrnce maso, podlijeme vývarem a dusíme do měkka
3. V jiném kastrolu rozpustíme trochu másla, přidáme nakrájenou mrkev, zasypeme cukrem, podusíme tak, aby mrkev byla na skus
4. Když je maso měkké, vyjmeme jej, necháme zredukovat šťávu, zahustíme trochou hladké mouky, provaříme a vložíme maso s mrkví
5. Na závěr dáme sterilovaný hrášek.
Podáváme s vařeným bramborem.
Poznámka:Recept ze stránek Vaření s Tomem, autor receptu i fotografie: Tomáš Mika