REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dušená kůzlečí žebírka se zeleninou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kozí či kůzlečí maso se dlouho dusí, ale pak je měkounké a chutné, víno a podmáslí použité v tomto receptu pak zredukuje typickou „vůni“ kozího masa.


Ingredience:
1,5-2 kgkůzlečích (kozích) žebírek i skostí nakrájených na 1,5-2 cm silné plátky
2,5 šálkukuřecího vývaru
3/4 šálkubílého vína
3/4 šálkupodmáslí
1/2 šálkucibule nakrájené na plátky nebo menší kostky
1/4 šálkumalých kostiček mrkve
1/4 šálkumalých kostiček celeru
2 lžíceolivového oleje
1/2 lžičkysoli
1/4 lžičkymletého černého pepře
7 ksvětviček rozmarýnu

Postup:

1. Použijeme hrnec se silným dnem, žebra osolíme, okořeníme pepřem a přímo v hrnci zprudka opečeme na olivovém oleji z obou stran, pak maso vytáhneme, nasypeme kostičky zeleniny, tu zprudka orestujeme
2. Jakmile je zelenina lehce opečená, žebra vrátíme zpět do hrnce, zalijeme vínem, přidáme rozmarýn, přivedeme k varu a necháme víno odpařit
3. V této fázi žebra podlijeme vývarem a dusíme doměkka, tentokrát zaklopená, cca 3-3,5 hodiny
4. Jakmile je maso měkké, vytáhneme ho z hrnce, odstraníme i větvičky rozmarýnu, dále vaříme, ale snížíme teplotu zdroje a sbíráme přebytečný tuk, po chvíli přidáme podmáslí, šťávu zredukujeme a dle potřeby dochutíme solí a pepřem
5. Nakonec vrátíme maso zpět do omáčky, necháme ho prohřát a můžeme podávat.

Doporučení:

Takto připravená žebírka servírujeme s vařenými brambory nebo například bramborovou kaší, mírně podlitá omáčkou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy