Kozí či kůzlečí maso se dlouho dusí, ale pak je měkounké a chutné, víno a podmáslí použité v tomto receptu pak zredukuje typickou “vůni” kozího masa.
Ingredience:
1,5-2 kg | kůzlečích (kozích) žebírek i skostí nakrájených na 1,5-2 cm silné plátky |
2,5 šálku | kuřecího vývaru |
3/4 šálku | bílého vína |
3/4 šálku | podmáslí |
1/2 šálku | cibule nakrájené na plátky nebo menší kostky |
1/4 šálku | malých kostiček mrkve |
1/4 šálku | malých kostiček celeru |
2 lžíce | olivového oleje |
1/2 lžičky | soli |
1/4 lžičky | mletého černého pepře |
7 ks | větviček rozmarýnu |
Postup:
1. Použijeme hrnec se silným dnem, žebra osolíme, okořeníme pepřem a přímo v hrnci zprudka opečeme na olivovém oleji z obou stran, pak maso vytáhneme, nasypeme kostičky zeleniny, tu zprudka orestujeme
2. Jakmile je zelenina lehce opečená, žebra vrátíme zpět do hrnce, zalijeme vínem, přidáme rozmarýn, přivedeme k varu a necháme víno odpařit
3. V této fázi žebra podlijeme vývarem a dusíme doměkka, tentokrát zaklopená, cca 3-3,5 hodiny
4. Jakmile je maso měkké, vytáhneme ho z hrnce, odstraníme i větvičky rozmarýnu, dále vaříme, ale snížíme teplotu zdroje a sbíráme přebytečný tuk, po chvíli přidáme podmáslí, šťávu zredukujeme a dle potřeby dochutíme solí a pepřem
5. Nakonec vrátíme maso zpět do omáčky, necháme ho prohřát a můžeme podávat.
Takto připravená žebírka servírujeme s vařenými brambory nebo například bramborovou kaší, mírně podlitá omáčkou.