Další varianta hovězího guláše připraveného z podušených kostek hovězí kližky, klobásek, fazolí, cibule, česneku, rajčatového protlaku, vody nebo vývaru a koření.
Ingredience:
800 g | hovězí kližky |
300 g | bílých fazolí |
100 g | slaniny |
5 ks | velkých cibulí |
5 ks | kuliček nového koření |
4 ks | stroužky česneku |
2 ks | bobkové listy |
2 ks | klobásky |
4 lžíce | sádla |
2 lžíce | sladké mleté papriky |
2 lžíce | rajského protlaku |
1 lžíce | majoránky |
2 lžičky | kmínu |
hovězí vývar nebo voda + gelový hovězí bujon | |
špetka cukru | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Fazole namočíme den předem na noc do studené vody, druhý den je v té samé vodě uvaříme doměkka, slaninu nakrájíme na kostičky a ve vyšší pánvi jí vyškvaříme, přidáme sádlo a nasekanou cibuli, vše osmahneme
- Maso kuchyňsky upravíme (zbavíme blan a šlach) a nakrájíme na kostky 3×3 cm, osolíme, opepříme, okmínujeme
- Na rozpálené sádlo vhodíme na kostičky nakrájené kostičky slaniny a cibuli, kterou osmažíme dotmava, přidáme maso a 10 minut restujeme a mícháme, přidáme papriku a ostatní koření včetně utřeného česneku, rajský protlak a 4 minuty restujeme, podlejeme vývarem a dusíme doměkka, během dušení podle potřeby přidáváme horkou vodu
- Nakonec do guláše přidáme uvařené fazole, na kolečka nakrájenou klobásu, v dlaních rozemnutou majoránku a guláš dochutíme solí, je-li třeba (nezahušťujeme, o to se postará cibule, té má být tolik, co masa, ovšem na objem nikoliv na váhu), chvíli vše povaříme.
Foto i text: Naďa Indruchová