REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dragounský guláš

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Další varianta hovězího guláše připraveného z podušených kostek hovězí kližky, klobásek, fazolí, cibule, česneku, rajčatového protlaku, vody nebo vývaru a koření.


Ingredience:
800 ghovězí kližky
300 gbílých fazolí
100 gslaniny
5 ksvelkých cibulí
5 kskuliček nového koření
4 ksstroužky česneku
2 ksbobkové listy
2 ksklobásky
4 lžícesádla
2 lžícesladké mleté papriky
2 lžícerajského protlaku
1 lžícemajoránky
2 lžičkykmínu
hovězí vývar nebo voda + gelový hovězí bujon
špetka cukru
pepř
sůl

Postup:
  1. Fazole namočíme den předem na noc do studené vody, druhý den je v té samé vodě uvaříme doměkka, slaninu nakrájíme na kostičky a ve vyšší pánvi jí vyškvaříme, přidáme sádlo a nasekanou cibuli, vše osmahneme
  2. Maso kuchyňsky upravíme (zbavíme blan a šlach) a nakrájíme na kostky 3×3 cm, osolíme, opepříme, okmínujeme
  3. Na rozpálené sádlo vhodíme na kostičky nakrájené kostičky slaniny a cibuli, kterou osmažíme dotmava, přidáme maso a 10 minut restujeme a mícháme, přidáme papriku a ostatní koření včetně utřeného česneku, rajský protlak a 4 minuty restujeme, podlejeme vývarem a dusíme doměkka, během dušení podle potřeby přidáváme horkou vodu
  4. Nakonec do guláše přidáme uvařené fazole, na kolečka nakrájenou klobásu, v dlaních rozemnutou majoránku a guláš dochutíme solí, je-li třeba (nezahušťujeme, o to se postará cibule, té má být tolik, co masa, ovšem na objem nikoliv na váhu), chvíli vše povaříme.
Poznámka:

Foto i text: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Jídlo u ledu: Jak správně mrazit a co do mrazničky nepatří

Od dob, kdy se potraviny uchovávaly ve vrstvě soli, aby vydržely, už nějaký čas uplynul. Dnes nechybí v žádné domácnosti mraznička, která nám umí vytrhnout trn z paty, když dojdou čerstvé potraviny, zvládne pojmout nával masa ze zabijačky nebo obří várku ovoce ze zahrádky. I mražení potravin ale má svá pravidla. Čím se řídit, aby vám jídlo v mrazničce vydrželo a hlavně chutnalo?

číst dále ...

Trhané vepřové i hovězí maso krok za krokem

Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Recepty s regionální potravinou – Rychle, chutně a lokálně – zkuste naše červnové recepty

Co nám přinese červen? Že by ještě aprílové počasí jako v květnu? Těžko soudit. Ale rozhodně si zase můžete začít chystat zástěry a připravit se na pořádnou dávku receptů z lokálních surovin a výrobků. Farmáři ocenění Regionální potravinou si totiž zaslouží, abychom jejich jedinečné produkty znali a zamilovali si je. Vyrábějí je totiž s láskou a touhou poskytnout nám originální chuťový zážitek. Protentokrát jsme je zakomponovali do pečených rajčat, trhacího bochníku se sýrem a česnekem, kuřecích špízů na medu a pivě a maltašek plněných griliášem. Jde o originální, ale přitom lehké pohoštění pro přátele u grilu a piva.

číst dále ...

Celozrnná mouka jako důležitý zdroj vlákniny

Počet lidí, kteří se zajímají o své zdraví, správnou životosprávu a s tím související zdravou výživu se v posledních letech stále zvyšuje. Při výběru potravin proto hledíme nejen na to, jak potravina vypadá a chutná, ale stále častěji nás také zajímá, jaké výživové nebo zdravotní benefity nabízí. Jednou z látek, kterých máme v našich podmínkách výrazně méně než by bylo vhodné, je vláknina. K jejímu doplnění přitom stačí jednoduchý trik – vyměňte bílou mouku za celozrnnou.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy