Sádlo z tučného masa nakrájené na kostky nebo pomleté, vyškvařené, podlité mlékem, doškvařené dozlatova.
Ingredience:
250 g a více | sádla z tučného vepřového masa |
mléko | |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Sádlo z tučného vepřového masa nakrájíme na malé kostičky, nebo ho pomeleme na masovém strojku (pak nám ale nevzniknou škvarky!)
2. Nepatrně osolíme, trochu podlijeme vodou a na mírném zdroji tepla škvaříme, občas zamícháme, aby se nám škvarky nepřichytily u dna (sádlo je dobře vyškvařeno, když drobně perlí a voní, nesmíme ho připálit, má pak tmavší barvu a nepříjemnou chuť)
3. Škvarky odcedíme a chceme-li, aby byly pěkně zlatavé, podlijeme je v hrnci lžící mléka a doškvaříme.
Usazeninu vzniklou při škvaření sádla můžeme použít na přípravu jíšky do polévky.