Po domácku připravená masová konzerva z bůčku. S kmínem a čerstvě drceným pepřem. Skvělá k čerstvému pečivu i pro přípravu teplých jídel.
Ingredience:
3 kg | bůčku s kostí a kůží |
3 lžičky | drceného kmínu |
2 lžičky | čerstvě drceného pepře |
praganda nebo kuchyňská sůl (na kilo masa netto 21 gramů) | |
voda (2 lžíce na sklenici o objemu 0,7l) | |
Ostatní: | |
zavařovací sklenice | |
zavařovací hrnec | |
víčka |
Postup:
1. Bůček vykostíme (kosti použije např. k pečení) a zbavíme kůže, kterou překrájíme na větší kusy (5x 5 cm)
2. Maso nakrájíme na kostky 2x
2 cm, dáme do mísy, přidáme sůl nebo Pragandu, pepř a kmín
3. Řádně promícháme
4. Sklenice vypaříme vodou, víčka vyvaříme
5. Do sklenic dáme vodu a naplníme je masem
6. Nahoru dáme kůže z bůčku
7. Okraje sklenic otřeme papírovou osuškou, zavíčkujeme a dáme do zavařovacího hrnce
8. Zalijeme vodou až nad okraj sklenic
9. Zavařujeme při 100 °C dvě hodiny
10. Necháme v hrnci do druhého dne, kdy postup opakuje s tím rozdílem, že dobu zavařování zkrátíme na hodinu
11. Necháme trochu vychladnout, vyjmeme z hrnce a máme hotovo.
Poznámka autorky receptu: měla jsem 2 kg bůčku netto. Na tuto dávku jsem dala 42 gramů soli.
Poznámka:Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová