REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Domácí vepřovka s kořením

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Po domácku připravená masová konzerva z bůčku. S kmínem a čerstvě drceným pepřem. Skvělá k čerstvému pečivu i pro přípravu teplých jídel.


Ingredience:
3 kgbůčku s kostí a kůží
3 lžičkydrceného kmínu
2 lžičkyčerstvě drceného pepře
praganda nebo kuchyňská sůl (na kilo masa netto 21 gramů)
voda (2 lžíce na sklenici o objemu 0,7l)
Ostatní:
zavařovací sklenice
zavařovací hrnec
víčka

Postup:

1. Bůček vykostíme (kosti použije např. k pečení) a zbavíme kůže, kterou překrájíme na větší kusy (5x 5 cm)
2. Maso nakrájíme na kostky 2x
2 cm, dáme do mísy, přidáme sůl nebo Pragandu, pepř a kmín
3. Řádně promícháme
4. Sklenice vypaříme vodou, víčka vyvaříme
5. Do sklenic dáme vodu a naplníme je masem
6. Nahoru dáme kůže z bůčku
7. Okraje sklenic otřeme papírovou osuškou, zavíčkujeme a dáme do zavařovacího hrnce
8. Zalijeme vodou až nad okraj sklenic
9. Zavařujeme při 100 °C dvě hodiny
10. Necháme v hrnci do druhého dne, kdy postup opakuje s tím rozdílem, že dobu zavařování zkrátíme na hodinu
11. Necháme trochu vychladnout, vyjmeme z hrnce a máme hotovo.

Doporučení:

Poznámka autorky receptu: měla jsem 2 kg bůčku netto. Na tuto dávku jsem dala 42 gramů soli.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy