REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Domácí medovník

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedna z variant přípravy domácího medovníku, sladkého moučníku původem z Arménie.


Ingredience:
500 ghladké mouky
200 gcukru
150 gmásla
1 ksvejce
3 lžícemléka
3 lžícemedu
1 lžícesody
Na náplň:
1 kskondenzovaného slazeného
mléka (397 g)
250 gmásla
70 gmletých ořechů
hrst sekaných ořechů
na posypání

Postup:

1. Do hrnce dáme cukr, máslo, med, mléko, sodu a vejce, za stálého míchání zahříváme až nám hmota zhnědne (zkaramelizuje), pak ji odstavíme a za občasného promíchání necháme částečně vychladnout
2. Tekutou hmotu nalijeme do mísy s moukou a vypracujeme těsto
3. To rozložíme na 6 dílů, z každého, na pomoučeném vále, vyválíme jednotlivé pláty
4. Všechny postupně navineme na váleček a tak je přendáme na plech vyložený pečícím papírem
5. Pomocí pokličky požadované velikosti, nožem vykrojíme tvar medovníku
6. Zbytky těsta dáme bokem a takto postupujeme u všech 6 plátů
7. Jednotlivé pláty pečeme v troubě předehřáté na 170 °C, cca 10 minut, až nám těsto zezlátne
8. Nakonec upečeme těstovou placku ze zbytků, která nám poslouží na drť
9. Pláty těsta pomažeme karamelovým krémem, vyskládáme je na sebe a na závěr potřeme i horní část medovníku, který posypeme nasekanými ořechy a drtí ze zbytků těsta
10. Medovník necháme v lednici ztuhnout a odležet nejlépe 2 dny.

Příprava ořechovo-karamelového krému:
Zavřenou plechovku s kondenzovaným mlékem ponoříme do vody a pozvolna vaříme asi 3 hodiny (v takovém hrnci 75 minut), necháme vychladnout, pak ji teprve otevřeme! Do mísy vložíme máslo, karamel vzniklý vařením kondenzovaného mléka a vyšleháme krém, do kterého zapracujeme mleté ořechy.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Jídlo u ledu: Jak správně mrazit a co do mrazničky nepatří

Od dob, kdy se potraviny uchovávaly ve vrstvě soli, aby vydržely, už nějaký čas uplynul. Dnes nechybí v žádné domácnosti mraznička, která nám umí vytrhnout trn z paty, když dojdou čerstvé potraviny, zvládne pojmout nával masa ze zabijačky nebo obří várku ovoce ze zahrádky. I mražení potravin ale má svá pravidla. Čím se řídit, aby vám jídlo v mrazničce vydrželo a hlavně chutnalo?

číst dále ...

Trhané vepřové i hovězí maso krok za krokem

Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Recepty s regionální potravinou – Rychle, chutně a lokálně – zkuste naše červnové recepty

Co nám přinese červen? Že by ještě aprílové počasí jako v květnu? Těžko soudit. Ale rozhodně si zase můžete začít chystat zástěry a připravit se na pořádnou dávku receptů z lokálních surovin a výrobků. Farmáři ocenění Regionální potravinou si totiž zaslouží, abychom jejich jedinečné produkty znali a zamilovali si je. Vyrábějí je totiž s láskou a touhou poskytnout nám originální chuťový zážitek. Protentokrát jsme je zakomponovali do pečených rajčat, trhacího bochníku se sýrem a česnekem, kuřecích špízů na medu a pivě a maltašek plněných griliášem. Jde o originální, ale přitom lehké pohoštění pro přátele u grilu a piva.

číst dále ...

Celozrnná mouka jako důležitý zdroj vlákniny

Počet lidí, kteří se zajímají o své zdraví, správnou životosprávu a s tím související zdravou výživu se v posledních letech stále zvyšuje. Při výběru potravin proto hledíme nejen na to, jak potravina vypadá a chutná, ale stále častěji nás také zajímá, jaké výživové nebo zdravotní benefity nabízí. Jednou z látek, kterých máme v našich podmínkách výrazně méně než by bylo vhodné, je vláknina. K jejímu doplnění přitom stačí jednoduchý trik – vyměňte bílou mouku za celozrnnou.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy