Jedna z variant přípravy domácího medovníku, sladkého moučníku původem z Arménie.
Ingredience:
500 g | hladké mouky |
200 g | cukru |
150 g | másla |
1 ks | vejce |
3 lžíce | mléka |
3 lžíce | medu |
1 lžíce | sody |
Na náplň: | |
1 ks | kondenzovaného slazeného |
mléka (397 g) | |
250 g | másla |
70 g | mletých ořechů |
hrst sekaných ořechů | |
na posypání |
Postup:
1. Do hrnce dáme cukr, máslo, med, mléko, sodu a vejce, za stálého míchání zahříváme až nám hmota zhnědne (zkaramelizuje), pak ji odstavíme a za občasného promíchání necháme částečně vychladnout
2. Tekutou hmotu nalijeme do mísy s moukou a vypracujeme těsto
3. To rozložíme na 6 dílů, z každého, na pomoučeném vále, vyválíme jednotlivé pláty
4. Všechny postupně navineme na váleček a tak je přendáme na plech vyložený pečícím papírem
5. Pomocí pokličky požadované velikosti, nožem vykrojíme tvar medovníku
6. Zbytky těsta dáme bokem a takto postupujeme u všech 6 plátů
7. Jednotlivé pláty pečeme v troubě předehřáté na 170 °C, cca 10 minut, až nám těsto zezlátne
8. Nakonec upečeme těstovou placku ze zbytků, která nám poslouží na drť
9. Pláty těsta pomažeme karamelovým krémem, vyskládáme je na sebe a na závěr potřeme i horní část medovníku, který posypeme nasekanými ořechy a drtí ze zbytků těsta
10. Medovník necháme v lednici ztuhnout a odležet nejlépe 2 dny.
Příprava ořechovo-karamelového krému:
Zavřenou plechovku s kondenzovaným mlékem ponoříme do vody a pozvolna vaříme asi 3 hodiny (v takovém hrnci 75 minut), necháme vychladnout, pak ji teprve otevřeme! Do mísy vložíme máslo, karamel vzniklý vařením kondenzovaného mléka a vyšleháme krém, do kterého zapracujeme mleté ořechy.