Chutný vychlazený dezert zdobený čerstvými jahodami a nasekanými pistáciemi.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
230 ml | smetany ke šlehání |
230 ml | mléka |
180 g | cukru |
4 ks | žloutky |
2 ks | vejce |
1 ks | vanilkového lusku |
kůra z 1/2 ks chemicky neošetřeného pomeranče | |
špetka skořice | |
Na ozdobu: | |
4 lžíce | nasekaných pistácií |
8 ks | jahod |
Postup:
1. Do hrnce s mlékem a smetanou přidáme vnitřek rozříznutého a vyškrábaného vanilkového lusku
2. Přidáme skořici a pomerančovou kůru, přivedeme k varu, pak svařený základ přecedíme
3. Asi 80 g cukru, vejce a žloutky utřeme dohusta a smícháme s přecezeným smetanovým základem
4. Misku postavíme do horké vodní lázni a obsah našleháme do hustého krému
5. Ze 100 g cukru a 100 ml vody svaříme karamel
6. Do jednotlivých pohárů nalijeme karamel, na něj krém a dáme vychladit
7. Vychlazený dezert zdobíme čerstvými jahodami, sypeme nasekanými pistáciemi.
Vodní lázeň – Nádobu s pokrmem vložíme do hrnce do poloviny naplněného horkou vodou, kterou udržujeme těsně pod bodem varu.