Receptů na vydlabanou cuketu plněnou mletým masem je na internetu velké množství. Na cuketové válečky jich pak ale není moc. Přesto jde vlastně jen o designovou záležitost. Je jedno, zda naplníte nějakou masovou směsí půlky cuket, nebo právě válečky. Ale já válečky z cuket upečené v troubě mám prostě raději. Třeba to i vy budete mít stejné.
Ingredience:
1 ks | velká mladá cuketa |
1 ks | cibule |
1 ks | chilli paprička |
3 ks | v oleji nakládaných rajčat |
4 ks | stroužky česneku |
400 g | mletého vepřového masa |
150 g | tvrdého sýra |
1 hrst | cherry rajčátek |
provensálské koření | |
bylinková sůl | |
pepř | |
olej | |
sůl |
Postup:
- Cuketu opláchneme, nakrájíme na válečky dlouhé 4-6 cm, pomocí lžičky vydlabeme důlek tak, aby zůstalo dno a vznikla taková miska.
- Na oleji orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme mleté maso, restujeme, dochutíme solí, pepřem a provensálským kořením, po chvíli opékání ještě přidáme do směsi nadrobno pokrájená nakládaná i čerstvá rajčata a nadrobno posekanou chilli papričku. Dále restujeme, občas zamícháme, na závěr do směsi zamícháme prolisované stroužky česneku a dochutíme bylinkovou solí.
- Misky z cuket potřeme olejem, posypeme bylinkovou solí, přendáme do zapékací misky nebo pekáčku, naplníme připravenou masovou směsí.
- V troubě vyhřáté na 220 °C pečeme tak 30-40 minut, ke konci válečky se směsí posypeme nastrouhaným sýrem, ten necháme rozpustit.
Cukety naplněné masovou směsí a upečené v troubě servírujeme například s brambory upečenými v troubě v alobalu a servírované s česnekovým dipem, nebo s klasicky uvařenými brambory či například s bramborovou kaší.