REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Čoko-lískový dort bez mouky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jak již napovídá název tohoto sladkého dortu, jedná se o čokoládový korpus, ochucený lískovými oříšky, který má po upečení na povrchu popraskat, ovšem uvnitř zůstat vlhký až mokrý a je ozdobený čokoládovo-šlehačkovou polevou.


Ingredience:
250 ghořké minimálně 50 % čokolády
250 gkrupicového cukru
250 glískových ořechů
250 gmásla
8 ksvajec
špetka soli
vodní lázeň na rozpuštěné čokolády
sádlo na vymazání formy a mouka na vysypání
Na polevu:
1 kelímekšlehačky 33 %
1 baleníhořké čokolády 75 %

Postup:

1. Čokoládu a máslo rozpustíme ve vodní lázni
2. Žloutky a cukr ušleháme do husté pěny
3. Lískáče dáme na suchý plech do trouby, rozehřáté na 160 °C a necháme je tam cca 7 minut, ne déle, potom, po částečném vychladnutí, je rukama „odšlupkujeme“, pak je pomeleme na jemno
4. Do žloutkové pěny vmícháme vychladlou čokoládu s máslem, přidáme pomleté ořechy
5. Z bílků se špetkou soli ušleháme pevný sníh, ten pak zlehka vmícháme do těsta
6. Dortovou formu vymažeme sádlem a vysypeme hrubou moukou
7. Těsto přemístíme do formy a stěrkou uhladíme, vložíme do trouby a pečeme při 160 °C (ne horkovzduch … horní + spodní ohřev), cca 45 minut, těsto má svrchu popraskat, ovšem uvnitř má zůstat vlhké až mokré
8. Na upečený korpus můžeme dát čoko-polevu: 33 % šlehačku přivedeme k bodu varu, ale nevaříme, a v ní rozpustíme 75 % hořkou čokoládu, ale je to taková bomba (kalorická), že já jsem dort jen tak pocákala.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy