Podle tohoto receptu usmažené kuličky jsou skvělé servírované s domácí gravy omáčkou a s bramborovou kaší, nebo šťouchaným či pečeným bramborem.
Ingredience:
Rozpis na 5 porcí: | |
Na čočkové kuličky: | |
1 balení | čočky Bonduelle |
3/4 hrnku | jemných ovesných vloček |
1 hrst | namletých vlašských ořechů |
2 lžíce | lahůdkového droždí |
2 lžíce | rajčatového protlaku |
2 lžíce | oleje |
1 lžíce | kvalitní sójové omáčky |
3/4 lžičky | sušeného oregana |
1/2 lžičky | sušeného tymiánu |
1/2 lžičky | uzené papriky |
1/2 lžičky | soli |
3 ks | stroužky rozmačkaného česneku |
1 ks | středně velká cibule nakrájená na drobné kostičky |
chilli dle chuti | |
pepř | |
Na gravy omáčku: | |
2 a 1/2 hrnku | kvalitního zeleninového vývaru |
250 g | hnědých žampionů |
4 lžíce | rostlinné smetany |
3 lžíce | kukuřičného škrobu |
1 lžíce | oleje |
2 ks | stroužky česneku |
1 ks | menší cibule |
čerstvý tymián | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Troubu rozehřejeme na 190 °C.
- Na rozehřáté pánvi s olejem necháme zesklovatět nakrájenou cibuli. Přidáme rozmačkaný česnek a stáhneme z plotny.
- Ovesné vločky dáme do mixéru a rozmixujeme, přidáme propláchnutou a scezenou čočku, cibuli s česnekem, rajčatový protlak, sójovou omáčku, lahůdkové droždí, ořechy, pepř, sůl, uzenou papriku a bylinky. Rozmixujeme tak, abychom zachovali texturu a dle potřeby dochutíme.
- Na plech položíme pečící papír a vytvoříme kuličky, které zlehka potřeme olejem.
- Pečeme přibližně 25 minut a v půlce pečení kuličky otočíme.
- Pro přípravu gravy omáčky na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme nakrájené houby a opékáme. Osolíme, opepříme, přidáme tymián, podlijeme vývarem a povaříme. Do požadované konzistence zahustíme kukuřičným škrobem.
- Hotovou omáčku rozmixujeme dohladka a propasírujeme. Můžeme zjemnit rostlinnou smetanou.
- Podáváme s bramborovou kaší, šťouchaným či pečeným bramborem.
Recept k článku: Poznejte benefity luštěnin s novým e-bookem plným lahodných receptů
Poznámka:Zdroj: Česká veganská společnost