Kuře plněné bylinkovým máslem, bylinkami a citronem, potřené máslem, v troubě upečené doměkka podlité bílým vínem.
Ingredience:
1,5 kg | kuřete |
375 ml | suchého bílého vína |
6 ks | větviček tymiánu |
2 ks | větviček čerstvého bobkového listu |
1 ks | citronu |
máslo na potření | |
mletý pepř | |
sůl | |
Na bylinkové máslo: | |
2 lžíce | nasekaných tymiánových lístků |
50 g | másla |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Na bylinkové máslo v misce smícháme změklé máslo s na jemno nasekanými tymiánovými lístky, solí a pepřem
2. Očištěné kuře opláchneme, osušíme a ukazováčkem opatrně odhrneme kůži od prsou a do kapsy vtlačíme bylinkové máslo
3. Do břišní dutiny dáme 1 větvičku bobkového listu, polovinu větviček tymiánu a polovinu citronu, nohy svážeme potravinářským provázkem, osolíme, opepříme, dáme do pekáčku, potřeme máslem, okolo dáme zbylé bylinky a druhou polovinu citronu
4. Podlijeme suchým bílým vínem, vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme doměkka (asi 75 minut)
5. Naporcujeme a servírujeme s bramborovou kaší a polníčkem.