REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Citronové rizoto

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Toto rizoto s chutí a vůní po citrónu podáváme jako bezmasý hlavní chod, jako přílohu, nebo spolu s kousky tuňáka jako teplý obědový salát.


Ingredience:
200 gmléčné rýže (Arborio, Carnaroli, Vialone Nano ...)
80 gnastrouhaného parmazánu
60 gmásla přímo z lednice
1 ksšalotky
2 lžíceolivového oleje
zeleninový vývar
sůl
šťáva a kůra z poloviny citrónu

Postup:

1. Oloupanou šalotku nakrájenou nadrobno necháme zesklovatět na extra panenském olivovém oleji 2. Rýži vsypeme do hrnce k orestované šalotce a lehce ji opražíme
3. Vlijeme zeleninový vývar, tolik, aby byla rýže úplně potopená, ovšem jen těsně a za občasného míchání vaříme cca 20-25 minut do poloměkka, pokud bude třeba, ještě během vaření přilijeme trochu vývaru
4. V této fázi do rizota přidáme na kousky pokrájené studené máslo, nasypeme nastrouhaný parmazán a citronovou kůru, vše důkladně promícháme
5. Přikryté pokličkou sundáme ze zdroje tepla a necháme v klidu dojít, rýže má být uvařená podobně jako těstoviny “Al Dente”
6. Nakonec rizoto zakápneme šťávou z poloviny citronu a můžeme servírovat.

Doporučení:

Do takto připraveného rizota se často přimíchávají různé bylinky, nebo se servíruje s kousky tuňáka, uzeného lososa, grilovanými krevetami apod.

Poznámka:

Druh použité rýže: Rýže, jíž je třeba, musí mít velký obsah škrobu, díky kterému nasákne hodně chuti a zrna k sobě dobře lepí, přitom však zůstanou nerozvařená.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy