Italský chléb upečený v domácích podmínkách.
Ingredience:
400 g | hladké mouky |
100 g | zelených a černých oliv |
20 g | droždí |
200 ml | teplé vody |
2 cl | olivového oleje |
cukr | |
sůl |
Postup:
1. Z droždí, cukru a části vlažné vody připravíme kvásek (nadrobené droždí v hrnku posypeme cukrem, rozmícháme, až se rozteče, přidáme vlažnou vodu a mouku, zamícháme a necháme pod utěrkou, na teplém místě, 30 minut kynout)
2. Do mísy přidáme prosátou mouku, olivový olej, sůl a zbytek teplé vody, promícháme a na pomoučeném vále důkladně, asi 10-15 minut propracujeme, pak necháme těsto asi 1 hodinu kynout na teplém místě
3. Těsto rozdělíme na dva díly, roztáhneme na placky asi 30×15 cm velké, poklademe vypeckovanými olivami nakrájenými na čtvrtky a placky přeložíme
4. Ciabatty potřeme olivovým olejem a necháme na pečícím papíru na plechu dalších 30 minut kynout
5. Pečeme v troubě vyhřáté na 220 °C tak 20 minut
6. Upečené ciabatty necháme vychladnout a můžeme je podávat.