Krémová polévka z chřestu, smetany a dalších ingrediencí.
Ingredience:
500 g | bílého chřestu |
200 ml | smetany |
1 lžíce | olivového oleje |
3 ks | šalotky |
1 l | kuřecího vývaru |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Chřest oloupeme, odřízneme zdřevnatělé konce i křehké špičky (konce vyhodíme, špičky dáme stranou), zbylé stonky jednou až dvakrát přeřízneme
2. V hrnci na rozehřátém oleji necháme zesklovatět oloupanou, na drobno nakrájenou šalotku, zalijeme horkým kuřecím vývarem, přivedeme k varu, vsypeme stonky nakrájeného chřestu a 8-10 minut povaříme 3. Odstavíme z tepla, rozmixujeme tyčkovým mixérem, dáme zpět na malý plamen, vlijeme smetanu a znovu polévku zahřejeme (nesmí však už projít varem)
4. Podle chuti osolíme, opepříme, přidáme křehké špičky chřestu, které můžeme i podélně rozpůlit
5. Polévku podáváme s plátky opečených baget.