Lívance z kynutého těsta usmažené v lívanečníku dozlatova, servírované posypané skořicovým cukrem.
Ingredience:
250 g | hladké mouky |
80 g | rozpuštěného másla |
10 g | moučkového cukru |
10 g | droždí |
500 ml | mléka |
2 ks | vajec |
1 ks | sáčku skořicového cukru na posypání |
špetka soli | |
Na pyré: | |
1 lžíce | citronové šťávy |
500 g | oloupaných a jádřinců zbavených jablek |
100 g | cukru krupice |
100 ml | vody |
špetka strouhané citronové kůry |
Postup:
- Oloupaná, jádřinců zbavená jablka rozkrájíme na kousky, vložíme do hrnce, přidáme krupicový cukr, citronovou šťávu i na jemno nastrouhanou kůru, zalijeme vodou, přivedeme k varu a za častého míchání jablka rozvaříme na kaši – pyré a prolisujeme přes husté síto
- Žloutky prošleháme s mlékem, přidáme hladkou moukou, droždí, špetku soli, promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout (asi 35 minut)
- Z bílků a moučkového cukru vyšleháme tuhý sníh, který pak opatrně vmícháme do vykynutého těsta
- Potom do lívanečníku potřeným máslem nalijeme připravené těsto a lívance usmažíme po obou stranách dozlatova
- Usmažené lívance potřeme silnou vrstvou jablečného pyré a posypeme skořicovým cukrem.
Na Valentýna můžete použít formu ve tvaru srdíčka a usmažit valentánské lívance!