Chléb je často nazýván božím darem. Už po staletí si lidé vážili jeho hodnot, a i dnes je nedílnou součástí naší stravy. Připravili jsme pro vás recept, který si budete jistě rádi připravovat jako zdravou snídani, osvěžující svačinu nebo lehkou večeři. Základem tohoto receptu je čerstvý sýr! Zkuste sáhnout po tom oceněném značkou kvality Regionální potravina. Ten svůj si můžete najít na webu Regionální potravina nebo v prodejně Naše síťovka v Praze u Václavského náměstí. Ostrou a lahodnou chuť pomazánce dodá čerstvý křen ze zahrádky.
Ingredience:
1 ks | kváskový pecen Cvrčovický 750 g |
1 ks | křen |
1 ks | červená cibule |
100 ml | octa |
250 g | tvarohu |
230 g | čerstvého sýra |
30 g | cukru |
1 svazek | pažitky |
pepř | |
sůl | |
vařené vajíčko na ozdobení |
Postup:
- Sýr nastrouháme a smícháme s tvarohem. Přidáme nadrobno nakrájenou pažitku a ochutíme solí a pepřem.
- Nastrouháme najemno jeden křen (podle chuti) a vmícháme do směsi.
- Smícháme vodu s octem a cukrem, přivedeme k varu, krátce povaříme. Poté tekutinou zalijeme na proužky pokrájenou cibuli, kterou jsme předem naplnili zavařovací sklenici. Necháme odstát do vychladnutí.
- Na opečený chléb nanášíme vrstvu pomazánky a zdobíme vařeným vejcem a nakládanou cibulí.
Pomazánku lze použít i na jednohubky, které můžete dozdobit bílým hroznovým vínem.
Kváskový pecen Cvrčovický 750 g – Kváskový chléb je vyrobený podle tradiční receptury a technologie výroby s velkým podílem ruční práce. Jeho garantovaná trvanlivost jsou 3 dny a skládá se z 65 % pšeničné mouky a 35 % žitné mouky.
Poznámka:Recept k článku: Léto plné chutí: Recepty s oceněnými výrobky
zdroj: regionalnipotravina.cz
Grilované plněné dalamánky
Chléb s vaječnou omeletou, cibulí a okurkou, ochucený hořčicí