Miska plná chutných uzených kousků lososa servírovaného spolu s rýží suši, okurkou a zázvorem.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
200 g | uzeného lososa |
800 g | připravené rýže suši |
1 ks | chemicky neošetřeného |
citrónu | |
1 ks | malé salátové okurky |
2 lžíce | světlých sezamových semínek |
2 lžíce | černých sezamových semínek |
1 lžíce | rýžového octa |
1/2 lžičky | cukru |
2 cm | zázvorového kořenu |
sůl |
Postup:
1. Citrón omyjeme horkou vodou, osušíme a podélně rozčtvrtíme, tři čtvrtky pak rozkrájíme napříč na tenké plátky a odstraníme z nich zrníčka
2. Uzeného lososa rozkrájíme na malá sousta, vymačkáme na něj poslední čtvrtku citrónu a šťávu přitom stejnoměrně rozdělíme na maso
3. Světlá sezamová semínka opražíme na teflonové pánvi bez tuku dozlatova a necháme vychladnout
4. Okurku omyjeme a nakrájíme na tenoulinké plátky, nebo ji nastrouháme, rýžový ocet důkladně smícháme se solí a cukrem, marinádu pak přidáme do okurek
5. Zázvor oloupeme a ostrým nožem nakrájíme nejprve na jemňounké plátky, které pak rozdělíme na nudličky
6. Okurkové plátky vyjmeme z marinády, připravenou rýži suší rozdělíme do čtyřech misek, upravíme na ni ostatní přísady a podáváme posypané černým i světlým sezamem.
Čerstvý zázvor má velmi ostrou chuť, jeho palčivost zjemníme, když nudličky nebo plátky položíme na několik minut do studené vody. Před servírováním je osušíme.
Poznámka:Příprava rýže na suši: Rýže na suši.