REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Indická korma

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Korma je mírně nasládlá, ostrá omáčka pocházející z Indie. Tato verze je s kousky kuřecího masa.


Ingredience:
750-800 gkuřecích prsních řízků bez kůže
30 gmandlí nebo oříšků
200 mlneochuceného bílého jogurtu
150 mlkokosového mléka nebo smetany na vaření
2 lžícepřepuštěného másla nebo slunečnicového oleje
2 lžičkymletého římského kmínu
1/2 lžičkykurkumy
3 kstobolky kardamomu
2 ksstroužky česneku
1 kscibule
1 ksčerstvého zázvoru velkého asi 2 cm
1 kschilli papričky
opražené mandlové lupínky na ozdobu
čerstvé lístky koriandru
voda
sůl

Postup:

1. Nejprve si připravíme mandlovou (ořechovou pastu); mandle nebo oříšky spolu s podrceným česnekem a jemně nastrouhaným zázvorem rozmixujeme společně se dvěma lžícemi studené vody
2. V hluboké pánvi, nejlépe klasickém woku, rozpustíme máslo, na kterém orestujeme na kousky nakrájené kuřecí maso, opečené maso vyjmeme z pánve a uchováme v teple
3. Do pánve přidáme celé tobolky kardamomu a 2 minutky je pražíme, poté přidáme pokrájenou cibuli a osmahneme ji dozlatova
4. Přidáme rozmixovanou mandlovou nebo ořechovou pastu, kmín, nasekanou chilli papričku zbavenou jadřince a sůl, společně vše chvíli podusíme
5. Jogurt rozšleháme se smetanou a po lžících ho zamícháme do připravené směsi, vaříme za stálého míchání, na mírném plameni tak dlouho, dokud jogurt nevytvoří hladkou a krémovou omáčku
6. Do omáčky přidáme odložené maso a pod poklicí vše necháme ještě několik minut probublat
7. Vytáhneme tobolky kardamomu a jednotlivé porce posypeme na suché pánvi opraženými mandlovými lupínky a ozdobíme snítky koriandru.

Doporučení:

Indickou kormu podáváme s rýží nebo indickýma plackama.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

Mák, dýně a mrkev – 3 podzimní recepty na podporu imunitu

Zatímco pro někoho je podzim časem dlouhých procházek a večerů u krbu s knihou, pro ty se slabší imunitou nastává čas viróz a nekončící rýmy. Zde je několik receptů z lokálních surovin, které zpříjemní podzimní dny a zároveň prospějí zdraví i imunitnímu systému.

číst dále ...

Užijte si vánoční atmosféru společně a upečte si s dětmi perníkovou chaloupku

Nejkrásnější svátky v roce se pomalu blíží a vy si už jistě lámete hlavu tím, abyste vše stihli, měli včas napečeno a dopřáli svým blízkým to nejlepší. Zkuste ale trošku zvolnit a užít si svátky v poklidu s těmi, kteří jsou vám nejblíž. Zapalte si vonné svíčky, pusťte si koledy a upečte si s dětmi sen každé ratolesti – perníkovou chaloupku. Úspěch je předem zaručen, a navíc si užijete spoustu legrace.

číst dále ...

Vánoční cukroví jinak: Dejte sbohem pšeničné mouce a vyzkoušejte neobvyklé druhy

Perníčky, rumové kuličky i oblíbené linecké – zkuste při pečení cukroví místo klasické pšeničné mouky a z nich připravených ingrediencí zapojit jiné alternativy. Uvidíte, že vánoční tabuli obohatí nejen svou neobyčejnou chutí, ale také nutriční hodnotou a lehkostí. Ta se o Vánocích obzvláště hodí, protože na dietu obvykle není ani pomyšlení!

číst dále ...

Bagetu za odběr: Bageterie Boulevard hledá v kampani nové dárce krevní plazmy

Bageterie Boulevard ve spolupráci s Ústřední vojenskou nemocnicí ve Střešovicích spouští kampaň na podporu dárců krve a krevní plazmy. Za každé darování nabízí firma dárcům voucher na jednu Rychlovku k doplnění energie po odběru. Cílem kampaně je nejen zvýšit počet dárců, ale také povědomí o důležitosti odběrů krve a jejích složek a v současné době i tzv. rekonvalescentní plazmy, tedy plazmy obsahující protilátky od osob, které prodělaly infekci SARS-CoV-2 nebo onemocnění covid-19. Tato plazma se podává hospitalizovaným pacientům se středně závažným a těžším průběhem onemocnění covid-19 a díky obsaženým protilátkám zabraňuje množení viru v těle a pomáhá při léčbě.

číst dále ...

Ochutnejte pravé sicilské cannoli!

Cannoli je typický italský dezert ve tvaru trubiček, jehož kolébkou je Sicílie, proto bývají často označovány také jako cannoli siciliani. Tradičně se toto pečivo plní sýrem ricotta a připravovat jej lze na různé způsoby – kraje se zdobí drcenými pistáciemi či ořechy, čokoládou, koktejlovými třešněmi, kandovaným ovocem či strouhanou citrusovou kůrou.

číst dále ...

Odpočiňte si od masa a vsaďte na vegetariánské recepty

Dýně, lilky i cukety. Okuste tyto pestré královny zeleniny v neobvyklých receptech, ve kterých dokonale nahradí maso. Hodí se jak pro vegetariány, tak i pro ty z vás, kteří si chtějí dát od masa po letním grilování pauzu. Pootevřete kuchyňská dvířka zelenině a nechte se inspirovat neokoukanými recepty.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy