Oblíbené jídlo z Texasu které však pochází z Mexika. V Americe se stal tento pokrm populární v době “zlaté horečky”, kdy ho tamější hledači zlata vařili přímo v kotlíku na otevřeném ohni.
Ingredience:
500 g | mletého hovězího masa |
400 g | červených sterilovaných fazolí |
400 g | konzervovaných rajčat |
1 lžíce | pálivého chilli |
1 lžíce | sladké papriky |
1 lžíce | drceného kmínu |
1 lžíce | cukru |
1 lžíce | oleje |
0,5 lžíce | sušené majoránky (oregána) |
4 lžíce | rajčatového protlaku (kečupu) |
4 ks | stroužky česneku |
1 ks | velké cibule |
1 ks | kostka bujónu |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Cibuli nakrájíme na kostičky, papriku opláchněte a zbavte jadřince a také nakrájejte na kousky
2. Na mírně rozpálené pánvičce polité olejem orestujeme cibuli dozlatova a pak k ní přihodíme papriku, plátky česneku, chilli, sladkou papriku a kmín a krátce za stálého míchání restujeme
3. Přidáme mleté maso a s ostatní směsí důkladně promícháme, cca 5 minut restujeme 4. V 300 ml vody rozpustíme kostku bujonu a přilijeme ji na pánvičku
5. Přidáme rajčata, cukr, sůl, majoránku (oregáno) a pepř
6. Na závěr přidáme rajčatový protlak (kečup) a směs přivedeme k varu
7. Pod poklicí necháme na mírném ohni cca 10 minut probublávat (občas zamícháme)
8. Přidáme fazole zbavené nálevu a necháme dalších 10 minut podusit.
9. Na závěr, je-li třeba(dle vaší chutě), pokrm dochutíme solí, pepřem, chilli a česnekem.
10. Necháme 10 minut odstát a pak můžeme podávat.
Doporučujeme podávat s vařenou rýží, nebo čerstvým pečivem.